Toiminnan Pelisäännöt

RKP-nuorten toiminnan pelisäännöt

 Hyväksytty liittohallituksen kokouksessa 10.12.2022

Rkp-nuorten toiminnan pelisäännöt määrittävät ja ohjaavat, miten aktiivinen, luottamushenkilöiden, työntekijöiden ja osallistujien odotetaan käyttäytyvän eettisesti, moraalisesti ja yleisesti. Sääntöjä sovelletaan kaikessa toiminnassa ja Rkp-nuorten tapahtumissa.

Pelisääntöjen tarkoituksena on tehdä toiminnasta mahdollisimman viihtyisää ja turvallista kaikille. Säännöt antavat myös liitolle mahdollisuuden puuttua asiaan, jos joku ei käyttäydy sääntöjen mukaisesti.

Sääntöjen perustana ovat Rkp-nuorten arvot, toimintaperiaatteet ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Nämä säännöt on tarkoitettu ohjeeksi siitä, mikä on Rkp-nuorten eettinen linja. Epäselvissä tapauksissa voit aina ottaa yhteyttä liiton johtoon. Ohjeet eivät missään tapauksessa korvaa voimassa olevaa lainsäädäntöä, vaan niitä käytetään tukena ja täydennyksenä silloin, kun lainsäädännössä ei ole selkeästi määritelty sääntöjä käytöksen suhteen.

Rkp-nuorten toiminnassa on nollatoleranssi kaikelle kiusaamiselle ja häirinnälle

Osallistujat Rkp-nuorten tapahtumissa: 

  • noudattavat RKP-nuorten turvallisemman tilan periaatteita
  • eivät toimi omaksi edukseen tai saadakseen yksityisiä etuja
  • eivät puhu tavalla, jonka tarkoitus on johtaa harhaan tai aiheuttaa vahinkoa
  • kunnioittaa luottamuksellisuutta sisäisissä asioissa
  • ilmoittaaa aina ajantasaiset yhteystiedot ja toimii omalla nimellään, ei nimettömänä tai salanimellä
  • ovat vastuussa verkkosivujensa, blogiensa ja sosiaalisen median sisällöstä ja pohtivat, miten eri medioissa käyttäytyminen vaikutta niin itseen kuin järjestöön
  • ovat vastuussa omasta käytöksestään, myös alkoholin vaikutuksen alaisena
  • puuttuvat asiaan, jos havaitsevat häirintää tai epäasiallista käytöstä.

Mitä on häirintä?

Yhdenvertaisuusvaltuutettu (2022) määrittelee häirinnän näin:

Häirintä on yhdenvertaisuuslaissa kiellettyä syrjintää. Laissa häirintä määritellään käyttäytymisenä, jolla loukataan henkilön ihmisarvoa tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti. Häirinnässä henkilö luo käyttäytymisellään kiellettyyn syrjintäperusteeseen, kuten esimerkiksi seksuaaliseen suuntautumiseen, alkuperään tai vammaisuuteen, liittyvän toista henkilöä halventavan, nöyryyttävän, uhkaavan, vihamielisen tai hyökkäävän ilmapiirin. Häirintä voi kohdistua yksilön lisäksi myös ihmisryhmään. Tämä tarkoittaa, että häirintää voidaan arvioida myös ilman yksittäistä henkilöä eli häirinnän uhria, johon häirintä olisi kohdistunut. 

Käyttäytyminen ymmärretään laajasti niin, että kyse voi olla esimerkiksi sähköpostiviesteistä, ilmeistä, eleistä tai epäasiallisen materiaalin esiin laittamisesta esimerkiksi netissä tai muunlaisesta viestinnästä. Ihmisarvoa loukkaavan käyttäytymisen ei tarvitse suoraan kohdistua tiettyyn ihmiseen, vaan se voi kohdistua myös johonkin ihmisryhmään. 

Häirintäilmoitus

Jos koet häirintää missä tahansa muodossa, voit ottaa yhteyttä RKP-nuorten häirintäyhteyshenkilöihin, puheenjohtajaan tai pääsihteeriin.  Voit myös ilmoittaa häirinnästä nimettömänä verkkosivujemme kautta. Suurempiin tapahtumiin valitaan erilliset tukihenkilöt, joihin voi olla yhteydessä tapahtuman aikana.

Häirintään puuttuminen

Kaikki häirintätapaukset selvitetään RKP-nuorten hallituksen hyväksymän prosessin mukaisesti. Henkilölle, joka rikkoo näitä sääntöjä, voidaan järjestön johdon tai hallituksen päätöksellä asettaa sanktioita (kuten tapahtumasta poistaminen, varoitus, kielto osallistua tapahtumaan tai toiminnasta poissulkeminen).