Spelregler för verksamheten

Spelregler för Svensk Ungdoms verksamhet

Fastställda av förbundsstyrelsen 10.12.2022

Spelreglerna för Svensk Ungdoms verksamhet definierar och vägleder hur aktiva, förtroendevalda, personal och deltagare förväntas bete sig då det kommer till etik, moral och allmänt vett. Dessa spelregler gäller i all verksamhet och på Svensk Ungdoms evenemang.

Spelreglerna finns till för att verksamheten ska vara så trivsam och trygg som möjligt för alla. Spelreglerna ger också förbundet en möjlighet att ingripa, ifall någon inte beter sig i enlighet med dem.

Svensk Ungdoms värderingar, politik och jämlikhetsplan ligger som grund för dessa spelregler. Dessa spelregler är avsedda som vägledning om vad Svensk Ungdoms etiska linje är, vid tveksamma fall kan man alltid att kontakta förbundsledningen. Riktlinjerna ersätter under inga omständigheter gällande lagstiftning, utan används som stöd och komplettering där lagstiftning inte klart definierar uppförandekoder.

I Svensk Ungdom verksamhet råder nolltolerans mot mobbning och trakasserier

Deltagare i Svensk Ungdoms verksamhet och evenemang:

  • följer Svensk Ungdoms safer space riktlinjer
  • agerar inte för sin egen vinnings skull eller för att skaffa privata förmåner
  • talar inte på ett sätt som sannolikt kan vilseleda eller orsaka skada
  • respekterar tystnadsplikt i interna ärenden
  • uppger alltid aktuella kontaktuppgifter och uppträder under eget namn, inte anonymt eller under pseudonym
  • ansvarar för innehållet på sina webbplatser, i sina bloggar och på sociala medier och överväger hur agerandet i olika mediekanaler påverkar en själv eller förbundet
  • ansvar för eget agerande också i ett alkoholpåverkat tillstånd
  • ingriper om man ser att trakasserier eller osakligt bemötande förekommer.

Vad är trakasserier?

Enligt diskrimineringsombudsmannen (2022) definieras trakasserier såhär:

Trakasserier är diskriminering som förbjuds i diskrimineringslagen. I lagen definieras trakasserier som beteende som syftar till eller som leder till att en persons människovärde kränks. Trakasserier innebär att man med sitt beteende skapar en atmosfär som är kränkande, förödmjukande, hotande, fientlig eller aggressiv mot den andra personen och som baserar sig på en förbjuden diskrimineringsgrund såsom sexuell läggning, ursprung eller funktionsnedsättning.

Beteendet tolkas brett så att det kan till exempel vara fråga om e-postmeddelanden, miner, gester eller framställande av osakligt material till exempel på internet eller annat slags av kommunikationer. Beteende som kränker människovärdet behöver inte riktas direkt mot en viss person utan det kan även riktas mot en viss grupp.

Trakasserianmälan

Ifall du upplever någon form av trakasserier kan du kontakta någon av förbundets trakasseriombud, förbundsordförande eller förbundssekreteraren. Du kan också anmäla trakasserier anonymt via Svensk Ungdoms webbsidor. För större evenemang väljs även skilda stödpersoner du kan ta kontakt med under evenemanget.

Att ingripa i trakasserifall

Alla trakasserifall reds ut i enlighet med Svensk Ungdoms process för hantering av trakasserier och osakligt bemötande i Svensk Ungdoms verksamhet. Person som bryter mot dessa spelregler kan av förbundets ledning eller förbundsstyrelsen tilldelas sanktioner (som till exempel avlägsnas från evenemang, varning, portförbud eller avstängning från verksamheten).