Medborgarinitiativet om brukarrum ska i dag (13.9.2023) behandlas i en remissdebatt. Initiativet vill att riksdagen ska inleda lagberedning för att möjliggöra ett försök med brukarrum. Svensk Ungdoms Julia Ståhle påpekar att SFP år 2022 efter SU:s förslag antog en linje om att förespråka ett försök av brukarrum. 

–Vi hoppas att partiets linje syns i remissdebatten på eftermiddagen och att SFP förespråkar godkännandet av medborgarinitiativet. Även om brukarrum inte nämns i regeringsprogrammet är det här en ypperlig möjlighet att visa att SFP kan driva sin politik i regeringen, säger Ståhle. 

År 2021 dog 287 personer i Finland till följd av droganvändning. Institutet för hälsa och välfärd (THL) förespråkar ett test av brukarrum, och även Helsingfors stad har bett om att få inleda ett försök med brukarrum. 

– Drogmissbruk är en sjukdom och vi har ett ansvar att hjälpa dem som drabbas. Drogpolitiken måste basera sig på fakta och forskning, inte på föråldrade fördomar om personer som missbrukar. Politiken måste reflektera att ett ökande antal finländare vill vårda istället för att straffa. Införandet av brukarrum i kombination med andra metoder skulle minska på dödsfallen, avslutar Ståhle.