Regeringens budgetförhandlingar som pågår under tisdagen och onsdagen väcker stor diskussion och oro bland studerande och unga. Speciellt bostadsbidragets storlek är under diskussion. Svensk Ungdoms förbundsordförande Julia Ståhle anser att nedskärningar på bostadsbidraget vore katastrofalt både för studerandena själva och för utbildningsgraden i Finland. 

– Nedskärningar i bostadsbidraget och indexfrysningar av studiestödet ger inte bara unga ekonomisk oro och ångest, utan bidrar också till att unga inte vågar satsa på studierna och sin egen utbildning. Planerna på att ta bort det skyddade beloppet på 300 euro gör det ännu svårare för studerande att planera sin ekonomi och ta emot exempelvis deltidsarbete eller jobb som inhoppare, säger Ståhle. 

Ståhle betonar att det ligger i hela landets intresse att unga har ekonomiska resurser för att studera. Hon anser därför att man måste garantera en rimlig levnadsstandard hos studerande. Utan investeringar i unga och utbildning blir Finlands framtid dyster.

– En högutbildad befolkning skapar tillväxt och framtidshopp. Studerande behöver resurser till att slutföra sin utbildning i tid och utan utökad ekonomisk oro från flera besparningsmål. Satsningar på studerande med familj är förstås viktiga, men också den stora majoriteten studerande utan familj har det ekonomiskt svårt just nu. Studerandes ekonomi är redan på en nivå där det inte finns utrymme att skära mera.