Min resa till Sankt Petersburg och det ryska presidentvalet

Luften är tjock och det ligger ett tungt moln med vad som ser ut att vara en blandning av avgaser och moln över staden. Lenin tornar upp sig över torget och hälsar mig välkommen med höjd arm när jag stiger ut från tågstationen. En man kommer fram till mig och svamlar något på ryska och jag gör mitt bästa för att förklara att jag inte talar samma språk. Mannen fortsätter med att komma närmare och gör obekväma närmanden och ljud med sin mun. Som tur är min skjuts på väg för att hämta mig.

Jag har kommit till Sankt Petersburg för att ta del av det ryska presidentvalet tillsammans med andra ungdomsorganisationer och vår paraplyorganisation IFLRY. På listan av kandidater finns både den ryska oppositionen och kommunister och självklart Putin. Någon mångfald finns det inte, varken politiskt eller gällande jämlikhet. Alexej Navalnyj förbjöds att kandidera i presidentvalet på grund av sitt brottsregister, som orsakats av inget annan än Putinregimen och dess förtryck av oppositionen.

Vid valtider är vi vana med att städer och gator kantas av valaffischer och att man blir stoppad på gatan av aktivister. Sankt Petersburg ser däremot ut att ligga i en dvala, där inte en endaste bild av presidentvalet syns, en dvala som symboliserar valets sanna karaktär. Ett val som endast är ett val baserat på sina särdrag, men under ytan är ett schackspel där Putin är drottningen och resten av folket och kandidaterna dess bönder.

Konstantin Golokteev, Ksenia Sobchaks kampanjchef i Sankt Petersburg och vår guide under resan, berättar för oss hur han och många andra skulle ha kunnat sätta mera tid på att göra kampanj, men i stället tillbringat majoriteten av sin tid med att få ut sina aktivister från polisens förvar då de blivit arresterade. Om det inte funnits en orsak till att bli arresterad har polisen hittat på en.

Detta fick vi också själva uppleva. På valdagen den 18 mars väntar vi utanför hostellet för att bli upphämtade av kampanjbilen, som fungerat som vårt primära färdmedel runtomkring Sankt Petersburg. En timme passerar men ingen bil syns till. När vi sist och slutligen stiger ombord får vi höra av de andra deltagarna att polisen kommit rakt framför ögonen på dem och arresterat chauffören och konfiskerat kampanjbilen. Utan någon giltig orsak.

Man kan tydligt se hur Putinregimen skapat ett samhälle där passivitet är avlönat, och så länge man röstar på honom lämnas man i fred. Därför är staten orolig över ett lågt valdeltagande, då valresultatet är så gott som klart på förhand. Enligt Golokteev ser ett lågt valdeltagande dåligt ur för vinnaren och staten förlorar legitimitet, och därför gör man vad som helst för att få folket till valurnorna. Genom staden åker flera bilar i de ryska färgerna och tutar ut rysk musik och en röst som uppmanar folket att gå och rösta. I vallokalen vi besöker på valdagen är ett av rummen omgjort till en festsal där mat och alkohol delas ut till röstarna och barnen får leka med ballonger och andra leksaker. På andra ställen belönas man med konsertbiljetter.

Under resan har vi fått träffa Navalnyjs folk, Sobchaks folk, självständig media, observatörer och unga aktivister som vill ha ett friare Ryssland. De unga berättar att de stöder Sobschak men de har inget intresse av att rösta. Media svartmålar resten av kandidaterna och smutskastar dem på alla sätt som är möjliga. De anklagas för spionage och de konstruktiva valdebatterna vi har i Finland är ljusår ifrån de aggressiva och kaotiska debatterna som visas i rysk TV. När vi kommer till Navalnyjs huvudkvarter i Sankt Petersburg är det fullsatt med unga människor, men också gamla, som vill registrera sig som valobservatörer. Navalnyj har uppmanat folket att bojkotta ”valet” och inte gå och rösta och satsar i stället stort på att sätta igång maskineriet för att avslöja valfusk.

Då frågan om ett kommande samarbete mellan Navalnyj och Sobchak skulle vara möjligt, ges ingen kommentar. Andra påstår att det inte går att lita på Sobchak då hon också är en marionett i Putins show. På Open Observer’s presscenter får vi höra  om ”karuseller” som ordnas på valdagen, som i praktiken innebär att en grupp med folk åker runt till samma vallokaler och röstar flera gånger.

I Ryssland är valfusk inget ovanligt och i efterspelet av valet har man nu konstaterat att valfusket aldrig varit så omfattande som den här gången. På inspelningar från övervakningskameror kan man tydligt se hur observatörer tar en näve med valsedlar och matar in dem en och en i valurnan. Det görs ingen ansträngning att ens dölja valfusket.

Dagen efter valet är som vilken dag som helst i Sankt Petersburg. Allt rullar på som vanligt som om inget har hänt, men den stora frågan om det blir några protester hänger kvar i luften och trycker. Navalnyj sade nämligen i Echo Moskvy innan valet att han ”kanske” kallar sina supportrar till gatorna. Med tanke på det omfattande valfusket och valresultatet där Putin gick ut med över 70 procent av rösterna är det nästan obligatoriskt för honom att uttala sig. Nu är frågan var, när och hur omfattande det blir.

 

TEXT: Sara von Bonsdorff
FOTO: Sara von Bonsdorff