Lauantaina 26.9 pidetään Ruotsalaisen kansanpuolueen puoluekokous. Helsingin RKP-nuoret vaativat puoluekokouksen aloitteessaan, että harjoittelusta aina maksettaisiin palkkaa kaikilla aloilla. Sama aloite hyväksyttiin kaksi viikkoa sitten RKP-nuorten liittokokouksessa. Palkattomat harjoittelut ovat yleistyvä ilmiö, joka asettaa opiskelijat eriarvoiseen asemaan.

– Jokainen harjoittelija, alasta riippumatta, ansaitsee tekemästään työstään korvauksen. Nyt on korkea aika aloittaa työskentely tasa-arvoisempien opintojen puolesta, toteaa Helsingin RKP-nuorten puheenjohtaja Emmi Piippo.

Palkattomat harjoittelut ovat yleisempiä naisvaltaisilla aloilla. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla harjoittelut ovat käytännössä aina palkattomia. Sairaanhoitajaopiskelijat suorittavat opintoihin kuuluvaa palkatonta harjoittelua yhteensä noin vuoden verran opintojensa aikana. Lääkäriopiskelijoille taas maksetaan palkkaa jo ensimmäisestä harjoittelusta alkaen.

– Sote-uudistuksen myötä meillä on hyvä mahdollisuus uudistaa vanhoja epätasa-arvoa luovia rakenteita. Tulisi selvittää voisiko palkattomiin harjoitteluihin puuttua esimerkiksi lainsäädännössä, Piippo sanoo.

– On käsittämätöntä miten eriarvoisessa asemassa eri alat ovat harjoittelujen suhteen ja miten tähän ei ole aiemmin puututtu. Sekä sairaanhoitajat että lääkärit tekevät harjoitteluissa töitä, ja tehdystä työstä tulisi aina saada korvaus, sanoo Piippo.

Aloite palkattomista harjoitteluista on RKP-nuorten ensimmäinen suomenkielinen aloite RKP:n puoluepäivillä.