För närvarande diskuteras en omstrukturering av den specialiserade vården i Finland, och en av de främsta motiveringarna är bristen på personal. I Svenskfinland är risken högre att vårdpersonalen flyttar till länder som Sverige eller Norge. Svensk Ungdom anser att Vasa centralsjukhus är i nyckelposition vad gäller lösningen till denna fråga.
– Vasa centralsjukhus är i nuläget centrum för svenskspråkig vård i Finland. För att också i fortsättningen kunna garantera vård på alla inhemska språk, måste vi satsa i Vasa. Det är något som vi bör se som en möjlighet som ska tas på allvar, säger förbundets vice ordförande Simon Hellbom.

Det är även utmanande för välfärdsområden att rekrytera läkare som talar svenska. Många finlandssvenskar väljer att studera medicin utomlands, särskilt i Sverige, och bosätter sig ibland där efter avslutade studier vilket innebär en hjärnflykt från Finland. I Finland finns möjligheten att studera till läkare på svenska endast i Helsingfors. Genom att etablera en tvåspråkig medicinsk fakultet i Vasa skulle fler kunna studera till läkare på svenska i Finland och därigenom underlätta rekryteringen av språkkunniga läkare.

– Ett universitetssjukhus i Vasa skulle garantera svenskspråkig service i Österbotten, men också hela Svenskfinland. Det är ohållbart att det inte finns en medicinsk fakultet vid de facto ett av Finlands mest utvecklade sjukhus, fortsätter Hellbom.

– Även om Finland har fem universitetssjukhus i Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Kuopio och Uleåborg, är det ingen av dessa som kan erbjuda vård på svenska på en tillfredsställande nivå. Det är ett faktum som vi har svårt att acceptera. Det behövs en stark enhet med ett omfattande specialistutbud på svenska i Finland och den enheten bör finnas i Vasa, avslutar Hellbom.