Förra veckan kom beskedet om åklagarens beslut att inte väcka åtal mot Helsingin Sanomats journalister angående en två år gammal avslöjande artikel som detaljerat beskrev misstankar om sexuellt trakasserande beteende kring nuvarande näringsminister Wille Rydman (ps.).

Alla pågående rättsprocesser mot journalisterna samt Rydman själv (inklusive misstankar om våldtäkt) avslutades slutligen med beslut om att inte väcka åtal. Vi vill betona att sexuellt trakasserande beteende kan förekomma även utan att det uppfyller kriterierna för ett faktiskt brott. I en representativ demokrati handlar det om folkets förtroende, och minister Rydmans beteende kan under inga omständigheter anses lämpligt för en auktoritetsposition. Det är också oroande att Sannfinländarna inte verkar kapabla att hitta en pålitlig person inom sitt parti till ministerposten.

Vi ifrågasätter Petteri Orpos oförmåga att leda statsrådet där Rydman inte skulle kunna verka som Samlingspartiets minister, men han trots det kan verka minister för ett annat parti i samma regering. Orpos ledarskap har varit skamligt svagt under hela regeringsåret sedan rasismkontroverserna började. Vi efterlyser Orpos ledarskap att sätta gränser även för den sannfinländska ministern Rydman.

Vi kräver att den politiska miljön och verksamheten inom politiska ungdomsorganisationer ska vara helt fri från trakasserier. Ingen ska behöva uppleva trakasserande beteende och varje fall av trakasserier måste således hanteras.

För en trakasserifri och säker politisk miljö kräver vi att näringsminister Wille Rydman avgår från sin ministerpost.

Demarinuoret

Keskustanuoret

Svensk Ungdom

Vihreät nuoret

Vasemmistonuoret

Vasemmisto-opiskelijat

Demariopiskelijat

Keskustaopiskelijat