Emma Tcheng på plats på FN:s klimatkonferens i Bonn

TEXT: Emma Tcheng
FOTO: IFLRY

Hälsningar från Bonn, Tyskland! SU:s förbundsstyrelsemedlem Emma Tcheng är på plats på FN:s klimatkonferens tillsammans med vår takorganisation IFLRY. På agendan står främst att skapa en så kallad ”regelbok” för Parisavtalets riktlinjer som kommer att fastställa hur avtalets målsättningar ska nås i praktiken. Totalt deltar ca 3 000 personer, jämfört med de 20 000 deltagarna på COP22, som ordnades i Marrakech i november 2016.

Under de kommande två veckorna kommer klimatkonventionens två permanenta biträdande organ SBI och SBSTA att träffas. Också arbetsgruppen APA sammanträder. SBI och SBSTA möts mellan COP-möten och finns till för att stöda arbetet av COP. I praktiken så bedömer och granskar de genomförandet av konventionen och dess avtal. I dessa möten deltar främst tjänstemän från diverse ministerier. Vi sidan om det officiella mötet ordnas det otaliga mängder sidoevenemang och utställningar. Under FN:s klimatkonferenser deltar förutom ländernas delegationer även diverse NGOs och övriga intressenter. Deras generella agenda har definitivt varit att lyfta fram civilsamhällets roll i bekämpandet av klimatförändringen.

Stämningen är både hektisk och trevlig, men det märks definitivt att USA:s oklara ståndpunkt till klimatavtalet bekymrar. USA:s president Donald Trump lovade under sin valkampanj att USA drar sig ur klimatavtalet, men tillsvidare har inga beslut fattats. Ursprungligen skulle USA ge besked om klimatavtalet redan den här veckan men förhandlingarna har skjutits upp till slutet av maj, vilket kastar en desto mörkare skugga över klimatkonferensen i Bonn. USA:s beslut kommer att ha enorma konsekvenser för UNFCCC:s budget, något som den övriga världen oroar sig mycket över.

Förkortningar:

UNFCCC: United Nations Framework Convention on Climate Change

COP: Conference of Parties

COP21: Det 21:a mötet mellan länderna som är en del av UNFCCC (ordnades i Paris 2015)

COP 22: Det 22:a mötet mellan länder som är en del av UNFCCC (ordnades i Marrakech i november 2016)

SBI: Subsidiary Body for Implementation

SBSTA: Subsidiary Body for Scientific and Technological Advice

APA:Ad Hoc Working Group on the Paris Agreement