Frida Sande, Antonia Holmgren och Evelina Jåfs från Borgå gymnasium vann finalen i debattävlingen mellan finlandssvenska gymnasier och yrkesskolor som hölls i Tölö gymnasium i Helsingfors på torsdagen. Finaldebattens tema var basinkomst.

– Jag är mållös! Vi hade inte alls förväntat oss det här, säger Frida Sande.

Under finaldagen möttes först Ekenäs gymnasium och Pargas gymnasium i en debatt om Nato-medlemskap, där Ekenäs gymnasium vann en plats i den slutgiltiga finalen. I finalen mötte de Borgå gymnasium som tidigare under dagen segrade över Vasa gymnasium i en debatt om huruvida presidenten borde få mera makt.

– Årets upplaga av debattävlingen var exceptionellt jämn. Det märks att lagen övat retorik och argumentation i förväg. Alla lyfte sin nivå från de regionala delfinalerna tidigare i höst och som arrangör kan man inte vara annat än stolt över våra finlandssvenska skolor, säger Christoffer Ingo, förbundsordförande i Svensk Ungdom som ordnade tävlingen i samarbete med Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS r.f.

Syftet med den årliga debattävligen är att ge ungdomar möjlighet att öva sig på att debattera, och även att ge samhällsfrågor större utrymme i skolorna. Det vinnande laget belönas med en studieresa till Bryssel. År 2017 vann Lovisa gymnasium.