Malin Lindholm är Svensk Ungdoms förbundssekreterare sedan september. Men vem är hon egentligen och vad tänker hon om SU:s uppgift och framtid?


Text: Susanna Elenius
Foto: Sofia Jern

 

Att alla unga ska få växa upp i ett tryggt och inkluderande samhälle är viktigt för Malin Lindholm, som tog över posten som Svensk Ungdoms förbundssekreterare i september. Lindholm är ett nytt ansikte i SU-sammanhang men känner sig hemma i att arbeta för ett förbund som står för de saker hon också själv brinner för: hållbar utveckling, utbildning och jämlikhet.

Hon har tidigare bland annat arbetat som verksamhetsledare för Finlands Svenska Skolungdomsförbund och har en bred föreningsbakgrund, och för med sig både ledarskapserfarenhet och ett mångsidigt kunnande om ungdoms- och utbildningspolitik till SU.

– Att börja jobba för SU kändes rätt eftersom jag i det här arbetet får förverkliga de värderingar som är viktiga för mig själv. Ungdomsfrågor ligger mig väldigt nära hjärtat, det är till exempel oroande att antalet unga som mår dåligt och som är i riskzonen för marginalisering fortfarande ökar i vårt land, säger Lindholm.

Lokalt är det låg tröskel att komma med och hitta en gemenskap. Delaktighet är jätteviktigt här.

De politiska ungdomsförbunden har enligt Lindholm en viktig roll i att fostra unga i vilka påverkningsmöjligheter de har. 

– Ungdomsförbundens uppgift är att skapa plattformar och nätverk där unga kan delta i beslutsfattandet. Dessutom ska vi våga utmana, komma med moderna idéer och också vara lite jobbiga. Det är jätteviktigt att ungdomsförbunden lyfter upp de frågor som annars inte lyfts, till exempel att generationspolitiken ska vara rättvis.

 

Alla SU:s medlemmar hör automatiskt till en lokalavdelning som baseras på ens hemort. Det är i aktiva lokalavdelningar SU kan ge unga chans att vara delaktiga, vilket Lindholm anser att är ett av SU:s grunduppdrag. Därför vill hon i sin nya roll som förbundssekreterare i synnerhet jobba för att förbundet satsar på att stöda och stärka sina lokalavdelningar.

– Livskraftiga lokalavdelningar är viktiga för unga som vill engagera sig i politiken och påverka det som känns viktigt för dem själva. Lokalt är det låg tröskel att komma med och hitta en gemenskap. Delaktighet är jätteviktigt här. När man känner att man verkligen kan påverka vad vi ska göra och hur vi kan synas engagerar man sig gärna.

”Man kan göra mycket med lite resurser så länge man fokuserar på att göra rätt saker.”

Målet är att SU ska vara en gemensam plattform för de unga som värnar om flerspråkighet, jämlikhet och liberal politik. När moderpartiet SFP nu åter sitter i regeringen har SU möjlighet att föra fram sin politik också på riksnivå. Lindholm påminner om att SU måste våga vara modiga också med SFP i regeringsposition.

– Svensk Ungdom behövs också för att föra fram modig klimatpolitik och liberala värderingar inom partiet. Det är jättefint att se att SU:are satt med i regeringsförhandlingarna och att vår politik nu syns i regeringsprogrammet. 

Bara man lyckas engagera sina medlemmar har man också som litet ungdomsförbund möjlighet att påverka, anser Lindholm.

– Man kan göra mycket med lite resurser så länge man fokuserar på att göra rätt saker. Vi måste leva som vi lär och föra fram de frågor som är viktiga för oss.

Målet är att SU ska vara en gemensam plattform för de unga som värnar om flerspråkighet, jämlikhet och liberal politik.

En intensiv kampanjperiod präglade första halvan av det här årets verksamhet för SU:s del, och förbundet tar redan nu sikte på kommunalvalet 2021. 

– Det kommande året vill jag jobba för att få allt vårt arbete att gå så smidigt som möjligt så att organisationen är i fullkomligt skick inför valen. Med engagerade frivilliga, en bra kampanjplan samt en motiverad och engagerad personal kan vi göra tidernas kampanj och resultat.

Den politik SU för och den verksamhet förbundet bedriver vill Lindholm att ska vara direkt förankrad i medlemmarna.

– Förbundet ska kunna erbjuda högklassig och lockande verksamhet som ska vara rolig men som man också ska få ut något av att delta i. Har vi roligt när vi gör kampanj, när vi jobbar på kansliet, på möten och på evenemang så lockar det till sig människor.

Målet är en gemenskap som unga gärna vill delta i och välkomnas till. Samtidigt poängterar Lindholm att det ska finnas olika sätt att engagera sig, exempelvis genom att sitta med i utskott, delta i evenemang eller göra kampanj.

Hon ser att SU också i framtiden behövs som en plats för unga som delar värdegrund att få ett sammanhang och får sina åsikter hörda.

– Vi ska vara tydliga med värderingarna vi står för och lyfta fram dem, så att de är lätta för unga att relatera till. Om samhället skulle se ut som SU vill så skulle det vara ett ganska bra samhälle, och det är ju vårt mål.

Malin Lindholm

  • Född 1990 i Esbo
  • Har studerat ekonomi vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors
  • Är vice ordförande för Finlands Scouter
  • Läser: Läser helst litteratur om ledarskap eller samhällsfenomen. Just nu  Aki Hintsa – voittamisen anatomia av Oskari Saari
  • Lyssnar på: Spotifys färdiga listor, politiska poddar eller svenska influencerpoddar som Alice och Biancas “Har du sagt A får du säga B”
  • Äter helst: Avokadopasta
  • Hälsning till Libers läsare: “Jag hoppas på att snart träffa medlemmar, aktiva och de som planerar på att bli det. Det ska bli kul att ses i svängarna!”