Jag tror att alla oberoende av kön eller sexuell läggning kunde lära sig mera om sig själva och sina kroppar och vilka saker man njuter av, skriver Anna Hellberg.


Text: Anna Hellberg
Foto: Sofia Jern

 

Pleasure gap. Det kallar man det faktum att betydligt fler män än kvinnor verkligen njuter av sex. Och att heterosex oftare cirkulerar kring mannens njutning än kvinnans. Mätt i orgasmer handlar det om att 93 procent av finländska män oftast kommer under sex medan bara 46 procent av kvinnor gör det enligt en undersökning av Finsex.

 

Beror det på att kvinnor är dåliga på att komma, eller att kvinnokroppen är ett invecklat mysterium? Det tror jag knappast. Problemet ligger snarare i våra uppfattningar om vad sex egentligen är och ska vara. Förutfattade meningar och brist på information och forskning gör att många lever hela sina liv utan att någonsin njuta av sex, vilket ju är synd och otroligt onödigt.

 

Dessutom tror jag att alla oberoende av kön eller sexuell läggning kunde lära sig mera om sig själva och sina kroppar och vilka saker man njuter av. Här är några tips på hur just du kan ha roligare och skönare sex, vare sig du gör det ensam, med någon annan eller kanske med flera andra.

 

1. Våga kommunicera

Det här tipset kommer först eftersom det är superviktigt – och supersvårt, av någon märklig orsak. Att tala under sex kan kännas onaturligt och klumpigt, men ju mera du övar, desto naturligare blir det. Är det svårt att tala under sexet kan du börja med att tala om sex utanför sovrummet. Tala om vad du gillar och inte gillar, var ärlig men undvik att kritisera. Känns det omöjligt att tala om sex kan du vänja dig vid tanken genom att lyssna på en podcast om sex. Det finns många bra, till exempel Alla våra ligg, I säng med Ronja och Taika eller Naket med Satu och Stan. Podcastar kan också ge dig inspiration att…

 

2. Testa dig fram

Det enda sättet att veta vad du gillar är att testa. Var inte rädd för att prova på idéer som kanske känns löjliga. Lite skratt och pinsamheter är ett bra sätt att bryta isen och bygga förtroende. Börja med att fantisera om vad som kunde vara kul, kom ihåg kommunikationen, respektera dina egna och andras gränser och…

 

 

 

3. Take it slow

Jo, det är hett att bara riva av varandra kläderna, men det är minst lika hett att köra riktigt långsamt, andas och lyssna in varandra och dig själv. När du tar det långsamt har du mera tid att kommunicera och det är lättare att undvika missförstånd. Lägg på någon riktigt sexig, långsam rnb-låt, se varandra djupt i ögonen (eller slut dem) och sätt igång.

 

4. Glöm orgasmen

Paradoxalt nog är det just förväntningarna inför att komma som gör det svårt för många att komma. Visst är det superskönt att få en orgasm, men ofta kan de förväntningar man har på sig själv och andra att få en orgasm förstöra allt annat med sexet. Det kanske känns som ett misslyckande om du inte kommer, men det är det inte. Testa orgasmfritt sex och utforska i stället allt det andra som känns skönt. Byt position eller aktivitet om du är nära att komma och lev i stunden!

 

5. Glöm penetrationen

Sex är inte samma sak som penetration, och det behöver inte ens innehålla penetration. Ordet förspel tycker jag är fånigt, det låter som att allt innan det penetrerande samlaget bara är ett intro inför det “riktiga sexet”. Fokusera på klitoris (om någon av er har en sån), men inte får hårt eller för direkt. Eller fokusera på något helt annat, låt fantasin flöda! För övrigt kan man också syssla med penetration utan en penis, vilket tar oss till det sista tipset som är:

 

6. Använd leksaker

Porrbutiker kan kännas lite sjabbiga och kanske nervösa att gå in i, men det går också att beställa grejer på nätet. Sexleksaker öppnar upp en helt ny värld och det borde inte ses som ett misslyckande eller substitut att använda dem, utan ett hjälpmedel till ännu mer fantastiska upplevelser. Testa dig fram och ha det kul!