I dag uppmärksammar vi den internationella mensdagen.

Dagen finns för att minska stigmat kring mens, som är en naturlig del av vardagen för hälften av jordens befolkning. Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigfrids säger att det krävs mycket arbete för att minska på stigmat kring mens, men ett konkret sätt vore att sänka skattesatsen på kvinnors hygienartiklar.

– Mensskydd är en nödvändig produkt för personer med mens och det är ingenting man kan välja bort. För många utgör hygienartiklarna en stor kostnad och därför vill Svensk Ungdom att de ska omfattas av den lägsta skattesatsen, säger Sigfrids.

Just nu beskattas bindor och tamponger enligt den allmänna skattesatsen på 24 procent i Finland, vilket är bland de högsta i hela EU.

– Mensskydd är inte en lyxvara utan en nödvändighet och ska också beskattas därefter. Finlands beskattning på kvinnors hygienartiklar ligger långt efter övriga Europa och det är dags även för Finland att beskatta mens- och inkontinensskydd på ett sätt som främjar jämställdhet mellan könen, inte tvärtom.