I januari rapporterade Svenska YLE om en utredning som visar att exportindustrin skapar hälften av Finlands välfärd. Utredningen visar bland annat att exportindustrin direkt och indirekt står för en omsättning på cirka 260 miljarder euro och sysselsätter över en miljon arbetstagare. 

Morris Liemola, vice ordförande för Svensk Ungdom, anser att utredningens underliggande poäng är viktig: exportindustrin är central för den finländska välfärden och för att främja dess långsiktiga konkurrenskraft behövs det faktiska satsningar på den gröna omställningen under den kommande regeringsperioden. 

– Denna utredning för fram viktig information som vi ska ta i beaktande. Utredningen visar exportbranschernas betydelse för vårt välfärdssamhälle. Exportverksamheten och dess kringeffekter ger totalt 35 miljarder euro i skatteintäkter och lägger grunden för över en miljon arbetstagares sysselsättning, säger Liemola.

Liemola anser att exportindustrins önskemål om bland annat förnyade och förenklade tillståndsprocesser måste tas på allvar inför riksdagsvalet och beaktas under kommande regeringsperiod.

– Framgångsrik export skapar välstånd i samhället. Vi ska på lång sikt sträva efter att göra Finland till världens ledande land för export av lösningar för grön omställning. Vi ska skapa en god grund för investeringar genom att aktivt eliminera byråkratiska hinder. Vi behöver även stärka tillgången till nödvändig kompetens genom att både sporra till utbildning och arbete samt locka utländsk arbetskraft, avslutar Liemola. 

Läs fler uttalanden av Morris här.