Ekenäs gymnasium korades under tisdag eftermiddag till vinnare i Debattävlingen 2023. Det vinnande laget bestod av Maurus Blomqvist, Axel Ekholm och Robbie Nylund. På andra plats kom Mattlidens gymnasium och på tredje plats Jakobstads gymnasium. Debattävlingen ordnas av Svensk Ungdom och Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Frågan som debatterades under finalen löd “Inför ett obligatoriskt sex månaders utbyte på andra stadiet”, där Ekenäs gymnasium var pro och Mattildens gymnasium contra.

– Det känns fantastiskt att vinna debattävlingen! Vi visste att det var hårt motstånd och hård tävling då de andra lagen vunnit sina delfinaler. För oss var det viktigaste att ha roligt, och i tävlingen blev det roligare och roligare för varje debatt, säger Maurus Blomqvist, Axel Ekholm och Robbie Nylund om vinnarkänslan.

Finaldebattens ämne hade inte avslöjats på förhand, men de andra debattämnena hade lagen fått förbereda sig inför.

– Vi är inte på så vis vana debattörer; vi har inte hållit på med debatt innan vi deltog i tävlingen. Vi övade genom att tillsammans diskutera debattämnena från olika synvinklar, berättar vinnarlaget.

Juryn som bedömde årets final bestod av Heidi Finnliä, redaktör på Svenska Yle, Erja Yläjärvi, Hufvudstadsbladets chefdredaktör, Cecilia Huhtala, förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund och Julia Ståhle, förbundsordförande för Svensk Ungdom. Torsten Fagerholm, journalist och ledarskribent för HBL, modererade debatten.

Cecilia Huhtala och Julia Ståhle anser att nivån på årets Debattävling varit hög, och de har båda njutit av debatterna.

– Debattävlingen och deltagarna påvisar att unga är intresserade av samhällsfrågor och av att debattera. Kunskaper i debatt och retorik är väldigt viktiga, och vi är glada för Debattävlingen ger unga möjlighet att utvecklas som debattörer. Vi gratulerar Ekenäs gymnasium för vinsten och tackar alla som deltagit, säger Huhtala och Ståhle.

Syftet med den icke-partipolitiska tävlingen är att ge ungdomar en möjlighet att lära sig debattera samt få en inblick och engagera sig i samhällsfrågor. Det vinnande laget belönas med en kulturresa till Helsingfors.