Varför vill du sitta i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse?

Jag vill sitta i SU:s förbundsstyrelse eftersom jag helt enkelt anser att jag har tillräckligt med erfarenhet för att kunna bidra med något på förbundsnivå. Jag är även allmänt aktiv inom politik eftersom jag ser många problem i samhället och jag vill vara med och lösa dem. SU ger i det fallet fantastiska möjligheter att påverka samhället ända från kommunal till internationell nivå. Jag har själv suttit i Österbottens kretsstyrelse det senaste verksamhetsåret och det har varit en mycket lärorik tid där jag känner att jag har lärt känna SU:s verksamhet. Uppdragen som ordförande av Närpes ungdomsfullmäktige samt SKS vid Närpes gymnasium har gett mig ett stort intresse för frågor som gäller ungdomars möjligheter att påverka samhället. Men huvudorsaken till att jag vill sitta i förbundsstyrelsen, och huvudorsaken till att jag är aktiv inom politik, är att jag vill hjälpa till och lösa problem.

Vilka politiska teman är viktiga för dig?

UNGA och UTBILDNING. Alla som bor i Finland borde ha rätt och tillgång till en ordentlig utbildning. Ungdomar i samtliga kommuner ska även ha rätten att växa upp i ett gott samhälle och ha möjligheten att påverka samhället runt sig. Studietiderna är bland ungdomarnas mest formativa år och därav är tillgången till en ordentlig utbildning av oumbärlig vikt.

LANDSBYGDEN. SU ska driva en politik som främjar en levande landsbygd. Som uppväxt och bosatt på landsbygden är landsbygdspolitik väldigt viktigt för mig. På landsbygden är det viktigt att upprätthålla god vård, god utbildning och främja företagsamhet med bra spridning för att invånarna ska vilja bo kvar på landsbygdsorter samt locka nya invånare till landsbygden.

SVENSKA SPRÅKET. Lika rättigheter för både svensk- och finskspråkiga måste upprätthållas i Finland. Undervisningen i det andra inhemska språket måste inledas redan i den första årskursen och mera fokus måste läggas på att använda muntliga medel för att lära ut språket.

Vad tycker du är den viktigaste politiska frågan i din krets?

Den viktigaste politiska frågan för Österbotten är att upprätthålla en god landsbygdspolitik som säkerställer en levande landsbygd, vilket Österbotten alltid har behov av. För att upprätthålla en levande landsbygd är utbildningen av stor vikt. Tillräckligt många andra stadiets skolor behövs på landsbygden, inte nödvändigtvis en i varje kommun, men utspritt i hela landskapet samt med många adekvata (helst bättre än så) linjer och utbildningar. Om skolor även finns i eller nära hemorten kan ungdomarna välja att stanna kvar i sin hemort och bidra till en levande landsbygd. Brett sagt är upprätthållandet av en levande landsbygd viktigaste frågan i Österbotten och många faktorer bidrar till en levande landsbygd. Exempelvis genom att främja företagande, göra kommunerna attraktivare för återflyttare och inflyttare samt öka tillgängligheten till kommunerna. Så jag anser att den viktigaste frågan för Österbotten är att en levande landsbygd upprätthålls.