Varför vill du sitta i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse?

Jag har alltid känt en stark passion för att göra skillnad och påverka positivt i min omgivning. Jag känner också att mitt engagemang är något som skulle kunna gagna förbundet.

Som utskottsordförande har jag fått bra med erfarenhet inom förbundet och tänker att jag är redo för en liten ”step up”.

Därför har jag beslutat mig för att ta steget och söka efter möjligheter att ta på mig lite mer ansvar inom förbundet. Jag tror att jag har samlat på mig tillräckligt med erfarenhet och kunskap för att kunna bidra på ett meningsfullt sätt och vara en del av förbundsstyrelsen.

Olen aina tuntenut vahvaa intohimoa muuttaa ja vaikuttaa positiivisesti ympäristööni.

Valiokunnan puheenjohtajana olen hankkinut hyvää kokemusta johtamisesta ja ylipäätään RKP-nuorten toimminasta, juuri sen takia mielestäni olen valmis ottamaan vastaan vähän enemmän vastuuta.

Vilka politiska teman är viktiga för dig?

Till mina hjärtefrågor hör jämlik- och jämställhet, hållbarhet och utbildning.

Jag har som ordförande för Jämställdhetsutskottet fått arbeta aktivt med olika frågor berörande till exempel minoriteters rättigheter i Finland. Orättvisor är något som alltid väckt starka känslor hos mig och just därför försöker jag bidra till en värld där de skulle finnas lite mindre sådana.

Hållbarhet är något som vi alla i vår vardag borde sträva efter. Inte bara ekologiskt men också ekonomiskt. Investeringar i gröna innovationer och företag gynnar oss på båda sätten. För att säkra en framtid för oss unga idag, men också framtida generationer, anser jag det som brådskande viktigt att agera nu.

Utbildning är något som det pratats mycket om just nu. Jag vill värna om ett Finland där utbildningen är högklassig, där vi främjar språkinlärning och där kulturutbyten är möjliga.

Poliittiset sydänkysymykseni ovat tasa-arvo, kestävyys; sekä ilmaston että talouden näkökulmasta, ja koulutus.

Vad tycker du är den viktigaste politiska frågan i din krets?

Förutom det jag redan nämnde i mina hjärtfrågor, anser jag att vården och den regionala utvecklingen verkligen är just speciellt viktiga för Österbotten.

Med en konstant pågående resursbrist behöver vården verkligen sina försvarare. Svensk Ungdom bör arbeta hårt för att tillgången till högkvalitativ sjukvård & äldreomsorg säkerställs, men även för att invånarna har tillgång till den psykiska vården och det sociala stöder de behöver.

Jag vill att vi i Svensk Ungdom arbetar för att främja utveckling och tillväxt i Österbotten. Vi bör skapa goda förutsättningar för näringslivet, såsom tillgång till finansiering och kompetent arbetskraft. Också en förbättring av infrastrukturen och transportförbindelserna i regionen krävs, för att underlätta för företag och människor att resa och kommunicera.

Erityisen tärkeitä kysymyksiä pohjanmaalaisille ovat sosiaali- ja terveysalan asiat sekä alueellinen kehitys; esimerkiksi infrastruktuurin ja osaavan työvoiman takaaminen.