Motionstext: graviditet, men i många länder idag är abort strängt förbjudet. Att tvinga en kvinna att genomgå en lång graviditet och förlossning trots att hon inte vill är omänskligt, oerhört diskriminerande och ovärdigt. Det är också farligt för alla som kan bli gravida, eftersom livsviktig vård från legitimerade läkare kriminaliseras.

I Finland regleras abort idag i lagen om avbrytande av havandeskap. Det är en vanlig lag, vilket innebär att den kan ändras eller tas bort med ett enkelt riksdagsbeslut, trots att det handlar om kvinnors rätt till sin egen kropp.
Genom ett grundlagsskydd kan kvinnor som lever och bor i Finland känna sig trygga i vetskapen att deras kroppar alltid tillhör dem.

Svensk Ungdom vill:
ATT aborträtten skall grundlagstryggas i Finland

Förbundsstyrelsens svar:
Motionären lyfter upp ett väldigt viktigt och aktuellt ämne. Vi ser från andra länder hur olika rättigheter lätt kan dras tillbaka och på så sätt skapa en otrygg omgivning för en stor del av befolkningen. Både i Europa och i USA ser vi starka krafter som vill begränsa reproduktiva rättigheter och som också lyckats till varierande grad. Det är inte alls en omöjlighet att samma diskussion skulle föras i Finland, trots att vi just förnyat abortlagen på ett positivt sätt.

Svensk Ungdom har i sin politik fört fram vikten av rättigheten för abort, både på ett personligt plan men också samhälleligt. Förbundet anser att man ska ha möjligheten att välja ifall man vill föda ett barn eller inte, och att denna valfrihet måste finnas också i fortsättningen. Därför anser förbundsstyrelsen att det är ytterst viktigt att grundlagstrygga aborträtten.

Därför anser förbundsstyrelsen att Svensk Ungdom ska arbeta för:
ATT aborträtten ska grundlagstryggas i Finland

Utskottets förslag:
ATT aborträtten ska grundlagstryggas i Finland

Kongressens beslut:
ATT aborträtten ska grundlagstryggas i Finland