Motionstext: Kärnvapen utgör ett existentiellt hot.

Nato har för närvarande 4,178 kärnvapenspetsar fördelade mellan USA, Frankrike och Storbritannien. Dessutom förvarar Belgien, Tyskland, Italien, Turkiet och Nederländerna amerikanska kärnvapen genom natos kärnvapenfördelningsprogram.

Finland har ratificerat det sk. Icke-spridningsavtalet som icke-kärnvapenstat, och har därmed bundit sig att bland annat inte motta kärnvapen från någon överlåtare. Natos tolkning har länge varit att icke-spridningsavtalet inte gäller deras program då det började innan avtalet fanns. Frågor har dock väckts inom FN om tolkningen, och det är oklart hur rätt Nato faktiskt har. Det är också oklart ifall avtalet skulle fortsättningsvis gälla Finland vid ett eventuellt medlemskap, och ifall vi då vill följa ett kryphål från Nato som inte prövats i domstol.

Natos program är inte heller ett konkret krav på medlemmar. Det är en policy som vi kan välja att inte ta del av. Ett nej till kärnvapen är en nödvändig gränsdragning.

Därför anser Svensk Ungdoms internationella utskott att Svensk Ungdom ska jobba för:

  • ATT Framtida utveckling och användning av kärnvapen ska i högsta grad undvikas.
  • ATT Nato ska frångå att förlita sig på sina medlemsländers kärnvapenkapacitet för geostrategisk fördel.
  • ATT Inga kärnvapen ska få stationeras i Finland under fredstid.
  • ATT Förvaring av befintliga kärnvapen ska ske frivilligt med en klar ansvarsfördelning

Förbundsstyrelsens svar

Motionären lyfter fram ett väldigt dagsaktuellt tema då Nato-diskussionen blomstrat sedan Rysslands förfärliga anfallskrig i Ukraina. Det är naturligt att vår säkerhetspolitiska situation är uppe i diskussion och Svensk Ungdom ska också vara en aktiv part i den.

Svensk Ungdom anser att användningen av kärnvapen ska undvikas. Samtidigt lever vi i en realitet där vapnen finns, vilket är att ta  i beaktande då man diskuterar säkerhetspolitik, speciellt i tider som denna där Ryssland som har kärnvapen till befogande, agerar aggressivt och mot alla internationella avtal och förpliktelser som är i kraftför att bevara fred.

När man behandlar kärnvapen behövs försiktighet och förbundsstyrelsen anser att det är viktigt att ha en klar åsikt i hur vi förhåller oss till kärnvapen också mer generellt utanför den situation som vi nu är i. Finland har inte blivit tillbedd att stationera kärnvapen och riksdagen har också uttryckt att detta inte skulle ske. Ifall vi hamnar i en situation där kärnvapen måste stationeras i landet är det viktigt att det finns klara spelregler runt det hela, därför förespråkar förbundsstyrelsen också de två sista att-satserna.

Därför anser förbundsstyrelsen att Svensk Ungdom ska arbeta för:

  • ATT framtida utveckling och användning av kärnvapen i högsta grad ska undvikas.
  • ATT inga kärnvapen ska få stationeras i Finland under fredstid.
  • ATT förvaring av befintliga kärnvapen ska ske frivilligt med en klar ansvarsfördelning

Utskottets förslag:

  • ATT framtida utveckling och användning av kärnvapen i högsta grad ska undvikas.
  • ATT inga kärnvapen ska få stationeras i Finland under fredstid.
  • ATT förvaring av befintliga kärnvapen ska ske frivilligt med en klar ansvarsfördelning

Kongressens beslut:

  • ATT framtida utveckling och användning av kärnvapen i högsta grad ska undvikas
  • ATT inga kärnvapen ska få stationeras i Finland under fredstid
  • ATT förvaring av befintliga kärnvapen ska ske frivilligt med en klar ansvarsfördelning