Under våren 2023 behandlas ett förnyande av translagen i riksdagen. En av lagförslagets centrala punkter gäller hur det juridiska könet fastställs och på vilka premisser det kan ändras i medborgarregistret. Enligt principen om individens självbestämmanderätt föreslår lagförslaget att individen själv skall få anmäla vilket kön som ska stå i medborgarregistret, utan att behöva ge motiveringar eller skaffa några intyg från andra instanser.

I behandlingen av lagförslaget har viss problematik framkommit. Förslaget om att själv få ange sitt juridiska kön utgår fortsättningsvis från en binär norm, och presenterar endast två alternativ: kvinna eller man. Detta förbiser både biologiska och sociala faktum kring kön. Därtill blir det än mer oklart vad det juridiska könet skall representera.

Vid födseln fastställs det juridiska könet med en läkarundersökning av den nyföddas anatomi, och representerar alltså som utgångspunkt individens reproduktionsbiologiska differentiering. Existensen av biologiskt interkönade personer beaktas ändå inte i denna undersökning. Dessutom står den i strid med hur det juridiska könet ska tolkas enligt den föreslagna nya translagen, där den sociala könsupplevelsen står i fokus och det juridiska könet likställs med socialt kön, utan att ändå beakta att mångfalden av socialt upplevda kön är bredare än bara man eller kvinna.

Bakgrunden till att juridiskt kön alls existerar ligger i tidigare decenniers sexistiska och segregerande lagstiftning, som till exempel beviljat olika ekonomiska, civilrättsliga och medborgerliga rättigheter och skyldigheter baserat på kön. Vi har jobbat hårt för att avskaffa sådan segregering och för att uppfylla principen om att lagen skall gälla lika för alla.

Det enda kvarstående argumentet för att bibehålla fältet för juridiskt kön gäller internationella överenskommelser för utformningen av pass, som definierar att fält nummer 21 skall ange könstillhörighet. Det är ändå upp till varje land att avgöra vilka värden detta datafält kan ha. Flera länder har redan valt att tillåta tre olika alternativ: kvinna, man, och interkönad eller ‘X’. Det finns alltså inga hinder för att Finland skall kunna tillåta att lämna fältet tomt om en person inte önskar ange någon könstillhörighet alls.

Därför vill Svensk Ungdom i Nyland samt Svensk Ungdom i Helsingfors och samkretsen att förbundet skall arbetar för:

  • ATT fältet för könstillhörighet i medborgarreristret samt i identifikationshandlingar kan lämnas tomt enligt begäran
  • ATT juridiskt kön småningom ska kunna avskaffas internationellt

Förbundsstyrelsens svar

Förbundsstyrelsen stöder motionens andemening och tackar för att motionärerna lyfter fram diskussionen kring juridiskt kön och dess användning. Det är visserligen viktigt att minnas att när man talar om kön och dess avskaffande att en stor del av vårt samhälle kretsar kring juridiskt kön. Det påverkar den data som vi får för att fästa mer märke till de samhälleliga strukturer och problem som är könsspecifika. Ifall vi i detta skede väljer att avskaffa juridiskt kön, kan det orsaka problem gällande förverkligandet av jämställdhetsarbete. På grund av detta och på basen av den nuvarande internationella lagstiftningen är inte avskaffandet av juridiskt kön en realitet. Förbundsstyrelsen anser trots det att Svensk Ungdom kan ha avskaffningen som ett långsiktigt mål.

Gällande den första att-satsen anser förbundsstyrelsen att i och med att beteckningarna i passen gällande dem som inte definierar sig som varken man eller kvinna är oftast X, så kunde Finland också inta denna version.

Därför anser förbundsstyrelsen att Svensk Ungdom ska arbeta för:

  • ATT fältet för könstillhörighet i medborgarreristret samt i identifikationshandlingar kan ha värdet M, F eller X
  • ATT juridiskt kön småningom ska kunna avskaffas internationellt

Utskottets förslag:

  • ATT fältet för könstillhörighet i medborgarreristret samt i identifikationshandlingar kan ha värdet M, F, X eller lämnas tomt enligt begäran.

Kongressens beslut:

  • ATT fältet för könstillhörighet i medborgarreristret samt i identifikationshandlingar kan ha värdet M, F eller X, eller lämnas tomt enligt begäran