Motionens målsättning är att lyfta upp problematiken som nu innefattar Svensk Ungdoms lokalavdelningar. Enligt nuvarande information finns det inte en enda aktiv styrelse i lokalavdelningarna i kretsen Nyland. Detta är ledsamt, och har också lett till att kretsen behövt göra stadgeändringar till kretsmötet för att vara beslutsförda.

Denna motion lyfter upp en vision om en möjlighet att lokalavdelningarna upplöses, och medlemskapet i Svensk Ungdom går antingen till kretsen eller direkt till förbundet. Därför anser motionärerna att förbundet bör utreda olika modeller, fördelar och nackdelar som anknyter sig till en förändring i föreningsstrukturen för Svensk Ungdom. Ett av problemen är att lokalavdelningarna är självständiga föreningar, varav vissa inte varit aktiva på många år. Föreningslagen dikterar en del ramar för vad som är möjligt.

Förbundet kunde utarbeta ett förslag på strukturell modell och peka ut nyckelärenden för hur man kan förverkliga en förändring, och skapa en vägkarta för hur de självständiga föreningarna kan agera ifall de vill delta i en strukturförändring.

Därför anser Svensk Ungdom i Nyland samt Helsingfors och samkretsen:

  • ATT det bildas en arbetsgrupp för att utarbeta en vision för hur SU:s föreningsstruktur kunde utvecklas och en vägkarta för hur detta kunde uppnås.
  • ATT förbundsstyrelsen ser över förbundets stadgar för att identifiera eventuella hinder för en strukturförändring, och presenterar förbättringsförslag till Kongressen 2024

Förbundsstyrelsens svar

Motionen är väldigt relevant och något som flera olika organisationer måste tackla inom de kommande åren. En delorsak till att lokalavdelningar och kretsar har haft det svårt med att mobilisera medlemmarna beror delvis på coronapandemins följder då flera andra föreningar och förbund kämpar också med ett sjunkande fysiskt deltagande bland medlemmar. De resultat som man fått i utfrågningar visar också att flera föredraren annan typs av engagemang än man haft tidigare, vilket påverkar den form och struktur som organisationer borde ha.

Som motionären nämner är det problematiskt att kretsar har tvingats  göra stadgeändringar för att vara beslutsförda. Visionen som presenteras är god, men Svensk Ungdom som förbund kan inte lägga ner självständiga föreningar, vilket lokalavdelningar och kretsar är – eller diktera om deras verksamhet. 

Förbundet kan uppmuntra och föra fram sina visioner om hur Svensk Ungdom som organisation borde struktureras för en mer flytande verksamhet från lokalavdelningarna till förbundsstyrelsen. Därför anser förbundsstyrelsen att förbundet ska jobba för en strategi om att få en mer övergripande arbetsplan gällande förbättringen av lokalavdelningarnas situation.

Därför föreslår förbundsstyrelsen att Svensk Ungdom ska arbeta för: 

  • ATT det bildas en arbetsgrupp för att utarbeta en strategi för hur SU:s föreningsstruktur kunde utvecklas

Utskottets förslag:

  • ATT det bildas en arbetsgrupp för att utarbeta en strategi för hur SU:s föreningsstruktur kunde utvecklas och att ett förbättringsförslag presenteras till Kongressen 2024

Kongressens beslut:

  • ATT det bildas en arbetsgrupp för att utarbeta en strategi för hur SU:s föreningsstruktur kunde utvecklas och att ett förbättringsförslag presenteras till Kongressen 2024