Österbottens krets är Svensk Ungdoms största krets med flest antal medlemmar. Den 19.01.2023 hade kretsen 1331 medlemmar, vilket utgör 44,5% av SU:s totala medlemsantal. Det logiska vore att Svensk Ungdoms förbundskansli skulle vara placerat där flest medlemmar finns. Detta också för att koncentrera personalresurserna till den största kretsen. Som största krets med ett därtill väldigt stort geografiskt verksamhetsområde går det inte ihop att vi enbart har en anställd. Kretsen når inte sin fulla potential med personalresurserna som nu finns, vilket även missgynnar hela förbundet och våra politiska påverkningsmöjligheter.

Svensk Ungdom i Österbotten vill att Svensk Ungdom ska arbeta för:

  • Att det utreds om möjligheten att förbundskansliet för Svensk Ungdom ska flyttas till Österbotten.
  • Att det anställs en verksamhetskoordinator för Österbottens krets.

Förbundsstyrelsens svar

Svensk Ungdoms kanslistruktur följer partiets och därav är förbundskansliet placerat i Helsingfors. Den nationella politiken arbetar i Helsingfors, där Svensk Ungdoms förbundsordförande förväntas delta i partistyrelsens möten och riksdagsgruppens möten. Det är visserligen viktigt att förbundsordförande och personalen också med jämna mellanrum besöker kretskanslierna i Åbo och Vasa och hjälper till med evenemang i kretsen.

Förbundet har valt att dela personalresurserna jämnt mellan alla kretsar, det vill säga ett årsverke per krets där Samkretsen är en del av Helsingfors krets. Personalresurserna är också fördelade utgående från den finansiering vi har och i nuläget finns det inte en möjlighet att anställa till personal utan att skära ner på annan verksamhet eller öka finansieringen. Förbundsstyrelsen anser inte att den övriga verksamheten kan eller ska minskas och därmed blir alternativet att öka finansieringen från nya källor. Att utreda vilka nya finansieringskällor förbundet kunde söka sig till är ett långsiktigt arbete som inte är lätt i den ekonomiska situation som samhället just nu är i, men visserligen en viktig uppgift även för förbundets framtida verksamhet och utveckling. 

Därför anser förbundsstyrelsen att Svensk Ungdom ska arbeta för:

  • Att det utreds hur förbundet kan öka sin finansiering

Utskottets förslag:

  • Att det utreds hur förbundet kan öka sin finansiering

Kongressens beslut:

  • Att det utreds hur förbundet kan öka sin finansiering