Dagpenningen för en beväring är idag 5,20 euro per dag för de sex första månaderna, därefter stiger dagspenningen för dem som tjänstgör längre till 8,70 euro per dag. För dem som tjänstgör ett år är dagspenningen för den tionde till tolfte månaden 12,10 euro per dag. Kvinnliga beväringar får ett tillskott på 0,50 euro per dag, som är ämnad att stå för kostnaderna så som mensskydd.

Militärunderstödet är den grundläggande förmånen för värnpliktiga. Militärunderstödet består av grundunderstöd, bostadsunderstöd och det särskilda understödet vilka täcker den andel som motsvaras av det grundläggande utkomststödets grunddel och en del av övriga grundutgifter. Beväringar har också rätt till bland annat avgiftsfria tjänstgöringsresor och permissionsresor samt gratis hälso- och sjukvård.

För att få militärunderstöd beror på nettoinkomster, som den värnpliktige och dess anhöriga som är berättigade till militärunderstöd har under tjänstgöringstiden. Understödets belopp minskar med ett belopp som motsvarar nettoinkomsterna. Vid löne- och företagsinkomster för värnpliktiga finns emellertid ett skyddat belopp på 300 euro som en värnpliktig kan tjäna per månad utan att det påverkar militärunderstödets belopp, d.v.s, inkomstgränsen för att få militärunderstöd är 300 euro per månad enligt samma kutym som gäller för utkomstskyddet för arbetslösa.

Inflationen är ett faktum som påverkar just nu oss alla, även de som nu utgör sin värnplikt. Dagpenningen är den enda inkomsten beväringarna får under sin tjänstgöring, och en del måste klara sig på den även efter hemförlovningen. I stort sett ska dagpenningen stå för de kostnader som den tjänstgörande har utanför militären, till exempel mat under permission, hygienartiklar, bussen för att hälsa på vänner, försäkringar samt material som behövs i militären som militären inte står för, d.v.s. extra mat på läger där försvarsmakten “snålar” med kalorierna. Det kostar att leva, och trots att man får det mesta från militären är det mycket knappt med pengar, framför allt under de första sex månaderna, att klara sig på. För att klara sig ekonomiskt kan beväringen ytterligare ansöka om militärunderstöd, ifall hens nettoinkomster är under 300 euro per månad.

Svensk Ungdom i Egentliga Finland anser därför att SU borde arbeta för:

  • ATT dagpenningen för beväringar höjs
  • ATT inkomstgränsen för militärunderstödet sänks

Förbundsstyrelsens svar

Förbundsstyrelsen anser att ämnet är i hög grad aktuellt med tanke på de stigande priserna och inflationen. Vår nuvarande ekonomiska situation påverkar starkt alla med låga inkomster och sätter dem i en svår sits. Att ha en stabil ekonomi förebygger psykisk ohälsa och ger personer en bättre grund att kunna till exempel studera, tjänstgöra eller helt enkelt fungera i vardagen. Det är viktigt att vi tar hand om de som nu har det svårast att få vardagsekonomin att gå ihop. 

Som motionären lyfter fram är militärunderstödet lågt i jämförelse med den prisutveckling som skett. Personer som tjänstgör ska kunna tjänstgöra utan att behöva oroa sig över sin ekonomi. Förbundsstyrelsen anser att dagpenningen för beväringar bör höjas så att de är på en skälig nivå. Förbundsstyrelsen förespråkar också att inkomstgränsen för militärunderstödet höjs, då man inte ska bli bestraffad av att jobba. Samtidigt måste vi ta i beaktande att man inte ska förväntas jobba vid sidan om sin tjänstgöring, utan det ska gå att leva med de stöd man får under den tid som man är i militären.

Därför anser förbundsstyrelsen att Svensk Ungdom ska arbeta för:

  • ATT dagpenningen för beväringar höjs
  • ATT inkomstgränsen för militärunderstödet höjs

Utskottets förslag:

  • ATT dagpenningen för beväringar höjs, och binds till ett index
  • ATT inkomstgränsen för militärunderstödet höjs

Kongressens beslut:

  • ATT dagpenningen för beväringar höjs, och binds till ett index
  • ATT inkomstgränsen för militärunderstödet höjs