Fastighetsskatten är en kommunal skatt som betalas på det beskattningsbara värdet för fastigheter och tomter. Kommunerna gynnas av skatten då det är kommunerna som får självständigt välja fastighetsskatten i de lagstadgade ramarna. Kommunerna har i dagsläget rättighet och skyldighet att definiera fastighetsskattesatsen. Allmänna fastighetsskattesatsen ligger på 0,93-2,00%, fast bosättning 0,41-1,00% och obebyggd plats för fastighet 2,00-6,00%. Fastighetskatten gäller inte för jord och skogsbruksmark.

Efter att social och hälsovårdsreformen har genomförts har kommunernas finansierings och budgetbotten förnyats. Eftersom kommunerna inte behöver oroa sig för oförväntade utgifter i social och hälsovårdssektorn är det en av det motiverade orsakerna  att se över fastighetsskatten.

Den viktigaste värdegrunden i motionen ligger i att slopa skatten, i och med att om man äger ett hus med tomt så borde den vara egen för evigt utan att tvingas sälja huset för att ha råd. Det finns ju en risk ifall man blir i finansiell knipa.

Därför anser Svensk Ungdom i Nyland och Helsingfors och samkretsen med understöd från ekonomipolitiska utskottet:

  • ATT fastighetsskatten slopas för privatpersoner avsedd för fast bosättning.
  • ATT fastighetsskatten slopas för mark som ej går att bygga eller odla på. Till exempel skärgården.
  • ATT allmännyttiga samfund har beskattingsfrihet för fast egendom (fastigheter och mark)

Förbundsstyrelsens svar:

Motionären är ute i ett viktigt ärende. Finlands totalskattegrad är i dagens läge hög men förbundsstyrelsen anser att påverka frågan via fastighetsskatten är fel väg att gå.

Fastighetsskatteprocenten är en av de skatter som kommunens beslutsfattare fattar beslut om med hjälp av den ram som statsmakten ger. Efter införandet av välfärdsområden ändrades kommunens uppgifter, men kommunerna har trots detta en stor mängd uppgifter som ska finansieras via skattemedel. Beskattning av byggnader är ett sätt som kommunen får in skatteintäkter för att finansiera sin verksamhet. 

Odlingsjord och skogsmark är i dagens läge befriat från fastighetsskatt. Problematiken med fastighetsskatt på obeboeliga holmar i skärgården borde lösas på ett annat sätt, till exempel genom införande av en specialkategori för dessa. Gällande beskattning av allmännyttiga samfunds byggnader så kan kommuner lägga skatteprocenten till 0%, vilket de flesta kommuner har gjort.

Med den här motiveringen som bakgrund anser förbundsstyrelsen att motionen inte ska föranleda några åtgärder utan anses vara besvarad med ovanstående motivering.

Utskottets förslag:

  • ATT fastighetsskatten slopas för mark som ej går att bygga eller odla på. Till exempel skärgården.

Kongressens beslut:

  • ATT fastighetsskatten slopas för mark som ej går att bygga eller odla på. Till exempel skärgården