Kommunen bör stöda ungdomars möjlighet till att få sommarjobb. Med kommunala medel borde kommunen, utöver den egna anställningen av ungdomar, även erbjuda sommarjobbssedlar. Ungdomar i ålder 14-20 år borde kunna ansöka om en sommarjobbssedel, med vilken de kan söka sommarjobb hos en förening, verksamhetsidkare, stiftelse, företag eller församling.

Sommarjobbssedeln skulle ersätta eventuella tidigare anhållanden om understöd för anställandet av unga från föreningar eller stiftelser. Genom sommarjobbssedlar skulle flera unga komma in i arbetslivet, få nödvändiga färdigheter samt ett meningsfullt socialt nätverk för framtida anställningar.

Sommarjobbssedlar är redan ett etablerat system i många kommuner, men inte i alla. Därför är det viktigt att motarbeta ojämlikhet bland kommunerna.

Svensk Ungdom i Österbotten anser därför att Svensk Ungdom ska arbeta för:

  • Att Svensk Ungdom jobbar för att alla kommuner ska erbjuda sommarjobbssedlar åt unga för att stöda ungas möjligheter till sommarjobb.

Förbundsstyrelsens svar

Förbundsstyrelsen vill tacka motionären för en viktig motion gällande ungas delaktighet och integration i arbetslivet. Det är viktigt att alla unga har en reell möjlighet att sommarjobba redan innan man är myndig. Sommarjobb är också ett bra sätt att komma in i arbetslivet och få erfarenhet av vilken bransch som intresserar en själv.

Skillnaderna när det kommer till ungas sommarjobb är stora beroende på var i Finland man bor. Det finns också olika problematik i olika kommuner. I större städer är det svårare för minderåriga att få arbetsplats för sommaren, då flera arbetsgivare föredrar myndiga personer i rekryteringen, medan tävlingen i mindre kommuner kan vara hårdare. Sommarjobbssedeln gör det lättare för unga att få en arbetsplats och på så sätt komma in i arbetslivet redan i en tidig ålder.

Svensk Ungdom har redan länge arbetat för att förbättra ungas position i arbetslivet genom att förespråka bland annat mer rättvisa praktiker och bättre möjligheter för unga att bli företagare genom att förespråka stödjande element, till exempel vägledning och monetärt stöd från kommunen. Därmed är motionen helt i linje med Svensk Ungdoms politik.

Därför anser förbundsstyrelsen att Svensk Ungdom ska arbeta för:

  • Att Svensk Ungdom jobbar för att alla kommuner ska erbjuda sommarjobbssedlar åt unga för att stöda ungas möjligheter till sommarjobb.

Utskottets förslag:

  • Att alla kommuner ska erbjuda sommarjobbssedlar åt unga för att stöda ungas möjligheter till sommarjobb.

Kongressens beslut:

  • Att alla kommuner ska erbjuda sommarjobbssedlar åt unga för att stöda ungas möjligheter till sommarjobb.