Svensk Ungdom arbetar redan för att sänka mervärdesskattesatsen på mens- och inkontinensskydd från nuvarande 24 procent till 10 procent. Dessutom arbetar förbundet för att elever och studerande genom skolhälsovården ska förses med mensskydd.

Svensk Ungdom i Österbotten vill ta jämställdhetsarbetet ännu ett steg längre. Vi anser att mensskydd borde finnas tillgängligt på alla offentliga toaletter.

Mens är en naturlig del av livet och därför borde bindor, tamponger och trosskydd vara lika självklart som pappershanddukar, tvål och toalettpapper. Här måste den offentliga sektorn fungera som en förebild genom att förse sina toaletter med mensskydd. Det handlar om bland annat skolor, bibliotek, simhallar och vårdcentraler.

Svensk ungdom i Österbotten vill att Svensk ungdom ska arbeta för:

  • ATT mensskydd ska finnas tillgängliga på den offentliga sektorns toaletter

Förbundsstyrelsens svar

Motionären lyfter fram ett viktigt tema. Som motionären skriver, arbetar Svensk Ungdom för en sänkt momssats på mens- och inkontinensskydd för att minska på mensfattigdom. Mensfattigdom innebär att man inte kan sköta sin mens på grund av den egna ekonomiska situationen. Detta har konsekvenser både på det personliga planet, men också samhälleligt. Man kan t.ex. bli tvungen att ta ledigt från utbildningen eller arbete och riskera sin egen hälsa ifall man använder mensskydd längre än de ska användas. Motionen tar därmed fram ett konkret sätt att förebygga mensfattigdom, vilket förbundsstyrelsen välkomnar.

En del skolor har med initiativ från elevkårer provat på att ha mensskydd tillgängliga på toaletter och fast det har fungerat i stort sett bra, har dessa inte alltid använts för deras ändamål. Därmed föreslår förbundsstyrelsen att toaletter inte specificeras som i att-satsen, utan de olika offentliga sektorns platser kan bestämma den bäst fungerande placeringen.

Därför anser förbundsstyrelsen att Svensk Ungdom ska arbeta för:

  • ATT mensskydd ska finnas tillgängliga i den offentliga sektorns utrymmen

Utskottets förslag:

  • ATT mensskydd ska finnas tillgängliga på den offentliga sektorns toaletter.

Kongressens beslut:

  • ATT mensskydd ska finnas tillgängliga på den offentliga sektorns toaletter