Svensk Ungdom har lämnat in fem motioner till SFP:s partidag 10-11.6 i Tammerfors. En av dem handlar om att sänka åldersgränsen för att skriva under medborgarinitiativ till 16 år. SU:s förbundsordförande Julia Ståhle påpekar att möjligheten att skriva under medborgarinitiativ skulle vara ett sätt att väcka ungas intresse för politik. I de senaste valen har ungas valdeltagande varit lågt.

– En sänkning av åldersgränsen skulle vara ett konkret sätt att öka ungas inflytande nationellt. Ungas möjligheter att påverka nationellt är fortsättningsvis strama, trots att också unga är straffrättsligt ansvariga och betalar skatter på arbete precis som andra medborgare, säger Ståhle.

SFP:s partifullmäktige förhåller sig positivt till motionen, men påpekar att en utmaning kvarstår i att en sänkning skulle kräva en grundlagsändring.

– SFP måste fungera som en initiativtagare till att utveckla vår demokrati i det skedet grundlagen revideras. Vi är glada att partifullmäktige är positiva till motionen, då en sänkning av åldersgränsen skulle vara ett sätt att ge unga en större röst i samhället, avslutar Ståhle. 

Läs motionen och partifullmäktiges svar i sin helhet här.