Svensk Ungdom och Svenska Kvinnoförbundet har lämnat in en motion till SFP:s partidag om att införa jämställd värnplikt i Finland, genom en modell med uppbåd för alla där de mest lämpade beväringarna väljs ut oberoende av kön. Förbundens respektive ordföranden Julia Ståhle (SU) och Anita Westerholm (Kvinnoförbundet) betonar att motionen är viktig för såväl jämställdhet som säkerhet. 

– Vi vill se ett starkt och trovärdigt försvar, och då är det inte kön som är det avgörande. Senast nu år 2023 är det dags att tydligt ta ställning för ett jämställt samhälle där man inte genom lag förpliktas göra något till följd av sitt kön. Det är egenskaper och kompetenser som är det avgörande. Vi behöver ta fram en modell som kan anses legitim, säger Westerholm. 

Partifullmäktige har i sitt förslag valt att inte omfatta motionen i sin helhet. Den väsentliga att-satsen om att Finland genomför en reform av värnplikten och inför allmän värnplikt oavsett kön där försvarsmakten väljer vilka som utför beväringstjänst ingår inte i förslaget till partidagen.   

– Försvaret kommer att ändras mot en modell som är jämställd, där kön inte visar den motivation och kunskap som beväringar har. Det är dags att partiet för diskussionen också internt framåt så att vi kan utforma en modell som speglar de behov som försvaret har, kommenterar Ståhle. 

Motionen i sin helhet kan läsas här.