Regeringsförhandlingarna mellan Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna har resulterat i ett färdigt program som publicerades den 16.6.2023. Partierna ska nu internt se över programmet i sin helhet och fatta beslut om huruvida de accepterar programmet. SFP har bestämt att gå med i regeringssamarbetet. 

– SFP har gjort ett stort arbete i att avvärja det värsta, men vi ser inte att programmet har tillräckligt med positiva och framåtblickande åtgärder. Programmet lyfter fram mycket bra för företagare, samtidigt som det är viktigt att balansera ekonomin. Men i invandringspolitiken, klimatpolitiken och nedskärningarna i biståndet är det klart att SFP inte lyckats få igenom sina mål. Jag upprepar SU:s tidigare ståndpunkt – moderpartiet inte ska medverka i denna regeringskoalition, säger Svensk Ungdoms förbundsordförande Julia Ståhle.

Åtgärder som påverkar starkt unga är bland annat nedskärningar i bostadsbidraget och en reform av studiestödet. Därtill sätts ännu mera fokus på förstagångssökande till högskolorna. 

– Unga är redan från tidigare i en svår situation speciellt ekonomiskt, och att man nu med fler åtgärder försvårar situationen ytterligare är förkastligt. Vi behöver politik som skapar framtidstro och då borde vi satsa på unga. Vi är här nu, utan att se till att vi har förutsättningar att tro på framtiden blir det ingen framtid, påpekar Ståhle. 

I programmet lyfts däremot fram förebyggande åtgärder speciellt inom mentalvården och ungdomsarbete. 

– Det är positivt att det i regeringsprogrammet uppmärksammar mentalhälsovården och olika åtgärder för att förebygga mental ohälsa. Vi hoppas att dessa utförs snabbast möjligast under den kommande regeringsperioden, avslutar Ståhle.