Efter lördagens prideparad i Helsingfors har Kristdemokraterna kritiserat statsrådets deltagande i paraden. Päivi Räsänen och Sari Essayah är två av de kristdemokraterar som öppet kritiserat deltagandet. De anser att alla i regeringen inte står bakom den ”politiska ideologi” som pride-rörelsen står för. Svensk Ungdom är av helt annan åsikt.

– Pride är absolut ingen politisk ideologi. Det handlar om att värna om frihet och mänskliga rättigheter för alla och att öppna människors ögon för den mångfald som existerar bland oss, säger förbundsstyrelsemedlem Simon Hellbom.

Statsrådet har i flera år och under flera regeringar deltagit i Helsingfors pride och visat sitt stöd för det arbete som redan gjorts och som fortfarande pågår. Enligt Simon Hellbom och Svensk Ungdom finns det ingen orsak att nu avbryta den tradition som statsrådet uppehållit. 

– Det handlar också om Finlands internationella rykte. Det vore helt orimligt om ett land som varit föregångare i jämlikhetskampen nu gjorde en tvärsväng. Statsrådet ska också i fortsättningen visa sitt stöd för att alla ska kunna uttrycka sin identitet fritt och tryggt utan att bli bemött av hat och hot, avslutar Hellbom.