Svensk Ungdoms traditionsenliga svenska natten-medalj tilldelas i år komikern Alfred Backa. SU delar ut priset till Backa med följande motivering: “Under det senaste året har Backas videor om politik, riksdag och regering nått stor spridning. Genom inlägg på sociala medier har Backa lyft fram svängarna i den nationella politiken på ett finurligt och innovativt sätt. Backas innehåll når över språkgränserna och bjuder in till att bekanta sig med finlandssvensk kultur.”

– SU:s förbundsstyrelse var helt enig i sitt beslut att tilldela medaljen åt Alfred! Tack vare videorna har vi under året fått många fler skratt i vardagen – också några om oss själva – vilket känns extra värdefullt i denna oroliga tid vi lever i, säger SU:s förbundsordförande Julia Ståhle.

Backa har under det senaste året drivit med svängarna i politiken, i flera videor med ett fokus på SFP.

– Det känns jättefint att få medaljen! Jag har alltid tänkt att Svensk Ungdom är som SFP fast värre, men på senare tid har jag märkt att jag har stor respekt för SU – det är väl min sista hållpunkt till SFP. Så jag är jätteglad att det är ömsesidigt, skämtar Backa.

Kommer det någon video till svenska dagen?

– Jag är inte säker på vad, men kanske jag skulle ta och driva om mig själv och att jag syns igen, säger Backa.

Svenska natten-medaljen är Svensk Ungdoms skuggmedalj till svenska dagen-priserna, och har sedan år 2003 delas ut till personer som verkar för det svenska i Finland men inte uppmärksammas av Folktinget. Tidigare år har medaljen delats ut bland annat åt föreningen Kulturkarnevalen, Bold Projects, Regnbågsankan och Tim Sparv.