Europeiska unionen väljer nya beslutsfattare i juni 2024. Svensk Ungdoms förbundsordförande Julia Ståhle ställer sig till förfogande för att kandidera i valet. 

I dagens läge är bara två av Europaparlamentets ledamöter under 30 år – det är bara 0,28 procent av alla ledamöter. 

– Det är solklart att parlamentets sammansättning inte representerar den europeiska befolkningen som hela tiden blir yngre. Ungas röst borde höras starkare i beslutsfattandet – speciellt då besluten kommer att påverka vår generation starkt. Ungas röst behövs i alla politikens delområden, säger Ståhle.

– Det är inte enbart Finland som måste få sin ekonomi i balans, samma gäller även unionen. Här är det otroligt viktigt att unga inte utsätts för de största sparåtgärderna, utan vi måste se till att ungas framtidstro stärks. Satsningar på utbildningens och möjligheten att fortsätta Erasmus-programmet i dess nuvarande form är exempel på viktiga delar i denna helhet, påpekar Ståhle.

Flera nuvarande europaparlamentariker har meddelat att de inte ställer upp för omval. Valberedningen går på många håll som hetast just nu.

– Det har varit en allmän trend att politiker ser parlamentet som ett sista steg i deras karriärer. Jag tycker att detta är trist och vill ifrågasätta ifall detta är den rätta orsaken för att kandidera. Under den kommande mandatperioden står unionen inför stora vägval som har enorma konsekvenser för vår allas framtid. Inte minst därför behöver vi representanter som verkligen brinner för EU-frågor och ser möjligheterna att påverka – inte att sätta ena foten mot pensionen, avslutar Ståhle.

Bild: Miranda Uthardt