Vasabon Simon Hellbom, 17, kandiderar till vice ordförande för Svensk Ungdom på förbundets kongress i Vasa i maj. Simon har under det gångna verksamhetsåret fungerat som ledamot i förbundsstyrelsen där han haft huvudansvar för frågor rörande jämställdhetspolitik och mänskliga rättigheter. Han studerar för tillfället för andra året på Vasa Övningsskolas Gymnasium och är aktiv i Vasa ungdomsfullmäktige. Hellbom har ett stort intresse för frågor som berör ekonomi och arbetsmarknad, och också europapolitik.

– Finland måste bli ett mer konkurrenskraftigt land. Beskattning bör belöna och sporra till hårt arbete och uppmuntra till framsteg inom karriären, studier och arbete överlag. Jag vill att förbundet ska lyfta fram sin ekonomiskt liberala profil och ta en aktiv roll i diskussionen kring det ekonomiska läget och skuldsättningen, säger Hellbom.

Simon vill arbeta för att fler unga ska aktivera sig politiskt och tror att förbundet har mycket att ge med tanke på det. För att ungas röst ska höras starkare i politiken behövs också fler aktiva. Enligt Hellbom kan unga vara en del av lösningen till det polariserade samhällsklimatet idag.

– Svensk Ungdom ska vara det bästa stället att lära sig politik och att påverka. Jag vill se en större åldersspridning och mer yngre i vår verksamhet. För att förbundet ska fortsatt vara lika aktivt behövs nya krafter aktivt värvas, fortsätter Hellbom.

Riksdagsledamot Joakim Strand stöder Hellboms kandidatur:

– Jag har varit mycket imponerad av det jag sett av Simons arbete i Vasa. Han har tydliga visioner och är ansvarsfull i sina uppdrag. Jag är övertygad om att hans konstruktiva stil och positiva inställning bidrar till att locka med fler unga i verksamheten, säger Strand.

Också ordförande för Svensk Ungdom i Österbotten, Maria Tokou, uttrycker sitt stöd:

– Simon är en mycket aktiv och engagerad ung politiker. Han brinner verkligen för samhällsutveckling och det syns, inte minst i insändarspalterna där han är en flitig samhällsdebattör. Simon är också rik på idéer när det gäller att utveckla förbundets verksamhet och synlighet och jag tror han har mycket att tillföra förbundet i egenskap av vice ordförande, därför stöder jag hans kandidatur, säger Tokou.

Förbundet väljer styrelse på sin kongress den 3-5 maj i Vasa.