Andree Martinez, 24, kandiderar till förbundsordförande för Svensk Ungdom under förbundets kongress i maj. Han är hemma från Vasa och studerar till politices kandidat vid Åbo Akademi. Martinez har under sin tid i SU fungerat som förbundsstyrelsemedlem år 2019-2020 och från år 2019-2024 varit styrelsemedlem i SU i Österbottens kretsstyrelse.


– Efter fem  år i kretsstyrelsen och med ett tidigare mandat i förbundsstyrelsen känner jag mig redo att leda förbundet framåt som ordförande. SU har ett centralt ansvar i att unga åsikter hörs i de stora framtidsfrågorna. Vi ska fokusera på hållbara lösningar för miljö, högutbildning och ungas välmående, säger Martinez.

Martinez  sitter i Vasa stads utbildningsnämnd, SFP:s jämlikhetsutskott och tillhör Åbo Akademis kårfullmäktige. Han kandiderade även i kommunalvalet för SFP.  Martinez har under sin tid som politisk aktiv arbetat för att engagera unga i politiken och lyfta upp SU:s värderingar i den allmänna samhällsdebatten.  År 2021 var han med och skrev SU:s första jämlikhetspolitiska program. 

De kommande åren ser han ett behov att utöka SU:s verksamhet till arbetskraftsinvandrare, som är en potentiellt  röstberättigad grupp som oftast glöms bort i valkampanjer. Han vill jobba för att öka förbundets röstantal i det kommande kommunalvalet.

– Jag ser ett behov att få större synlighet för SU och SFP i en ny potentiell väljarbas. Ett första steg är att föra en diskussion om att öppna vår verksamhet på engelska. Det är min vision att jobba helhjärtad för vårt politiska program på minst tre språk. Om resurserna inte räcker kommer jag personligen att jobba som översättare, säger Martinez

Svensk Ungdom väljer ny ordförande på sin förbundskongress i Vasa den 3-5 maj 2024. Nuvarande ordförande Julia Ståhle har meddelat att hon inte ställer upp för omval. Mer information om kongressen hittar du på vår evenemangssida.