Svensk Ungdom tilldelar i år sin Svenska Natten-utmärkelse till föreningen Kulturkarnevalen, som i år har 20-årsjubileum.

– Jag blev positivt chockad när jag hörde att vi fått utmärkelsen. Men är förstås jätteglad, priset är en stor ära. Det har varit jobbiga år och det värmer hjärtat att karnevalen nu uppmärksammas, säger Mikael “Gusse” Andersson, konstnärlig ledare för Kulturkarnevalen.

Förra årets karneval ordnades i mycket mindre format och som hybrid. Nu är arrangörerna glada över att få återgå till att ordna en karneval utan restriktioner.

– Vi är hoppfulla över att vara tillbaka! Det finns en stor hoppfullhet inom Kulturkarnevalen, säger Adriana Knispel, produktionsassistent.

Eva-Helén Ahlberg, producent, håller med.

– Ungdomarna ger en hopp! Arbetet vi gör med karnevalen är något man kan lyfta fram för sig själv en dag då det är jobbigt, säger hon.

– Karnevalen har en speciell stämning som man duschas av då det börjat, säger Elin Svedman, ordförande för föreningen Kulturkarnevalen.

– Jag glömmer aldrig då en deltagare grät och sa att hon inte vill åka hem. Hon sa att karnevalen var det bästa som hänt i hennes liv, berättar Gusse Andersson.

Julie Ståhle, förbundsordförande för Svensk Ungdom, lyfter fram arbetet som Kulturkarnevalen gör för att förena unga över regionsgränserna i sitt arbete.

– Vi är väldigt glada över att i år kunna delta ut medaljen åt en aktör inom det kulturella. Kulturkarnevalen verkar i år för det tjugonde året och fortsätter att vara nyskapande och engagerande. Arbetet Kulturkarnevalen gör är unikt och visar på de bästa sidorna med kulturarbete för unga, säger Ståhle.

Svensk Ungdom har delat ut Svenska Natten-medaljen sedan 2003. Utmärkelsen tillkom som en skuggmedalj till Folktingets förtjänstmedalj för att uppmärksamma unga personer, projekt och föreningar som gör en insats för det svenska i Finland. Tidigare har bland annat Bold Projects, Tim Sparv, Regnbågsankan och #Övistoo blivit tilldelade Svenska Natten-medaljen.