Varför vill du vara med i FS?

Svensk Ungdom är ett fantastiskt förbund som har arbetat för liberala värderingar och det svenska språket i över 80 år. Ett förbund vilket jag har haft turen att få arbeta för i förbundsstyrelsen, något jag verkligen vill fortsätta med. Sedan förra kongressen har det hänt mycket, både i Finland och internationellt, men det har inte avskräckt mig, utan motsatsen. Min vilja att fortsätta inom politiken har bara blivit starkare. Jag ska under sommaren in till militären, men jag ser det inte som ett hinder. Jag har övervägt det noggrant och kommit fram till att jag kan utföra uppdraget, trots att jag är beväring. Med mina samlade erfarenheter från tiden i förbundsstyrelsen, mina två år i Österbottens kretsstyrelsen och övriga förtroendeuppdrag vill jag fortsätta arbeta för SU i förbundsstyrelsen.

Vad är SU:s viktigaste uppgift och hur skulle du jobba för den?

SU:s viktigaste uppgift är att föra unga finlandssvenskars röst. Detta kan göras på många olika sätt. Man kan påverka opinionen genom exempelvis insändare, aktivt föra fram åsikterna i moderpartiet och det kommande kommunal- och välfärdsområdesvalet erbjuder även större möjligheter. Under det kommande året gäller det att i hög grad visa vilken politik SU erbjuder, speciellt under kommunal- och välfärdsområdesvalet. Jag vill jobba för att föra ungas röst på ett mångsidigt och ändamålsenligt sätt.

Vilka politiska teman är viktiga för dig?

UNGA och UTBILDNING – Vi måste se till att det finns tillgång till högklassig utbildning. Det är en stor utmaningen generellt, men en ännu större utmaning att ordna på svenska. Ungdomsarbetet är väldigt viktigt, speciellt på det lokala planet, där man kan konkret arbeta för ungas välmående. Enligt mig borde alla barn och unga få växa upp i ett gott samhälle som de själva också kan påverka.

LANDSBYGDEN – Landsbygden är något jag brinner för inom politiken. Jag är själv landsbygdsbo, från Närpes, och jag ser dagligen utmaningar som befolkningen på landsbygden möter. Bland annat den bristande tillgången till sjuk- och hälsovård och den åldrande befolkningen. Vi måste se till att vi inte enbart har en livskraftig landsbygd, utan även i framtiden en blomstrande landsbygd.

SVENSKA SPRÅKET – En av huvudorsaken till att jag är aktiv inom politiken är mitt modersmål. Svensk Ungdom är det ungdomsförbund som allra bäst bevakar och arbetar för det svenska språket. För mig är det bland annat väldigt viktigt att det finns undervisning på svenska, betjäning på svenska inom sjuk- och hälsovård och tingsrätter som kan ordentligt behandla rättsfall på svenska.

Hur taggad är du för kongressen?

Otroligt exalterad!