Varför vill du sitta med i FS?

Politik har jag varit intresserad av redan från ung ålder. Att hjälpa till att forma samhället, lösa problem och arbeta för ett bättre Finland är det som driver mig att hålla på med politik. Det senaste året har jag suttit med i Österbottens kretsstyrelse och det har varit något som har gett mig en stor inblick i Svensk Ungdoms verksamhet och med hjälp av det så har min motivation att arbeta för Svensk Ungdom blivit starkare. Som Vice ordförande för ungdomsfullmäktige i Jakobstad och ordförande för studerandekårsstyrelsen i Jakobstads gymnasium har mitt intresse att arbeta för alla ungdomar i Finland ökat och det är något som jag vill arbeta för inom SU. Svensk Ungdom ger fantastiska möjligheter att påverka samhällets utveckling och få sin röst hörd och därför vill jag kandidera till förbundsstyrelsen.

Vad är SU:s viktigaste uppgift och hur skulle du jobba för den?

SU:s viktigaste uppgift är att fungera som en länk mellan unga och beslutsfattarna, att vara de som driver fram ungas tankar och åsikter. Ungas röst är en viktig röst som måste uppmärksammas. Det är viktigt att de får känna att de bidrar till samhällets utveckling och att politik inte enbart är något för äldre personer. Det är de unga som är framtiden och det är viktigt att de känner sig inkluderade. SU är en fantastisk plattform där unga får sin röst hörd och det är något som vi måste fortsätta arbeta för så att de kan känna att de bidrar till samhällets utveckling. Som medlem i förbundsstyrelsen skulle jag sträva till att ordna tillfällen där jag kan möta unga och även träffa beslutsfattare för att föra fram ungas åsikter. Jag vill gärna arbeta för att SU skall ordna flera evenemang, t.ex. diskussionsträffar i olika kretsar, där ungdomar får möjlighet att möta både vi som arbetar för SU samt beslutsfattare.

Vilka politiska teman är viktiga för dig?

Till mina hjärtefrågor hör ungas välmående och utbildning, landsbygden, kulturen och det svenska språket.

UNGAS VÄLMÅENDE OCH UTBILDNING: Det är viktigt att man i Finland arbetar för att unga skall må bra och att de skall känna sig inkluderade. Alla barn och unga har rätt att leva ett tryggt och hälsosamt liv och det är något som Finland måste arbeta för. För att unga skall må bra måste vi lyssna på deras åsikter och få dem att känna sig inkluderade. Utbildningen vi har i Finland är något som vi skall vara stolta över men det finns fortfarande förbättringar som kan göras. Det är viktigt att unga får vara med och säga sin åsikt om utbildningen eftersom det är de som berörs. Lika viktigt är det att skolorna är en plats där man kan känna sig trygg och må bra. Unga bör alltid tas i beaktande när beslut om utbildning tas.

LANDSBYGD: För mig är även landsbygden ett viktigt politiskt tema. Utan en levande landsbygd skulle inte Finland vara det land som det är idag. En levande landsbygd är något som vi måste främja. Det är viktigt att vi upprätthåller god vård och utbildning på landsbygden och främjar företagsamheten. KULTUR: Kultur är för mig något som jag ser som extra viktigt för samhället. Ett rikt kulturliv främjar människornas välmående och det är viktigt att vi strävar efter att alla skall ha tillgång att uppleva kultur. Genom att aktivt arbeta för kultur för alla kan vi stärka och utveckla vårt samhälle tillsammans.

SVENSKA SPRÅKET: Svenska språket är otroligt viktigt för mig. Finland är ett land som har två nationalspråk och därför är det viktigt att vi säkerställer svenskans ställning i landet. Alla borde ha rätt att få service på sitt eget modersmål och kunna bo var som helst utan att känna sig utanför baserat på det språk man talar. Att kunna flera språk är en rikedom och svenska språket är något som vi borde arbeta för så att det inte skapas en klyfta mellan svensk- och finsktalande utan så att vi kan arbeta tillsammans för ett bättre Finland. Svenska språket behövs även för att stärka det nordiska samarbetet så att vi tillsammans kan arbeta för ett bättre Norden.

Hur taggad är du på kongressen?

Supertaggad!