Idag meddelar statsminister Juha Sipilä att social- och hälsovårdsreformen faller och hela regeringen med det. Svensk Ungdoms förbundsordförande Christoffer Ingo tycker Sipilä gjorde rätt beslut, men att regeringen tappade siktet redan tidigare.

– Regeringen har sedan länge hakat sig på prestigefrågor, Samlingspartiet har krävt valfrihet och Centern sina landskap. Då man fokuserar mera på att driva sina flaggskeppsprojekt och mindre på vad som är bäst för finländarna, är slutresultatet klart, säger Ingo.

Enligt Ingo bör nästa regering ta lärdom från den fallande regeringens tillkortakommanden. Behovet av strukturändringar inom vården kvarstår, samtidigt som nästa regering också måste våga göra nödvändiga arbetsmarknadsreformer samt höja nivån på utbildningen.

– Finland behöver en regering som inte hakar upp sig på en i sten slagen modell, utan istället skapar en gemensam politisk vilja till att lösa de stora framtidsfrågorna: bättre miljö, högre sysselsättning, bättre utbildning och jämlik vård. Att envisas med icke-fungerande strukturreformer tills regeringen faller är något som inte ska upprepas, säger Ingo.