Regeringen fortsätter utveckla planerna på att förlänga läroplikten fram till 18 års ålder trots att det skulle skjuta kostnaderna i höjden och det är oklart om effekten verkligen skulle vara positiv.

Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigfrids säger att det är dags för regeringen att inse fakta och slopa reformen direkt.

– En förlängning av läroplikten är fin som idé men i praktiken är den totalt värdelös. Istället för att förlänga läroplikten behöver vi satsa på förebyggande arbete och att alla unga hittar en meningsfull sysselsättning. För alla betyder det inte andra stadiet, säger Sigfrids.

Kostnaderna för att höja läroplikten har visat sig vara betydligt större än regeringen först räknat med, åtminstone enligt kommunförbundets senaste beräkning. Den förlängda läroplikten skulle inte gälla tills man fått en examen utan bara tills man blivit myndig. Det finns alltså inga garantier att alla unga får en examen.

– Vi behöver verkliga satsningar för att hjälpa unga som riskerar att marginaliseras, inte tunga reformer som drar alla över samma kam. På det här sättet underlättar vi även för de offentliga nedskärningarna som kommer vara ett faktum på grund av covid-19. Regeringen borde använda sina resurser effektivt och inte genomföra ogenomtänkta reformer.