I öppningstalet för Svensk Ungdoms 80:e kongress lyfte förbundsordförande Julia Ståhle upp vikten av att leda en värdebaserad politik.  

– Konstellationen i regeringsförhandlingarna väckte stora känslor och den fick också mig att stanna upp för att kunna fundera över vad detta betyder för förbundet –  men också för mig personligen. Inte minst för att jag blev ombedd att delta i förhandlingarna, i förhandlingar som jag hade önskat att sett annorlunda ut. Trots att jag kände mig obekväm med situationen i sin helhet –  bestämde jag mig för att i varje fall ta en plats vid bordet, sade hon i linjetalet.

Ståhle nämnde också vikten av att ungdomsförbundet ska våga fortsätta kritisera och bevaka moderpartiet SFP under regeringsförhandlingarna. 

– Svensk Ungdom har en otroligt viktig uppgift – att våga utmana SFP. Att påminna SFP om de gränser vi har och visa partiet en väg för framtiden. Med våra egna värderingar i bakgrunden går vi inför en regeringsperiod där SU på alla vis vi kan kommer jobba för liberala värderingar och förstärkt framtidstro.