Svensk Ungdom samlades till sin 80:e förbundskongress 12-14 maj i Åbo. Under kongressen behandlades 40 motioner samt det högskolepolitiska och skattepolitiska programmet. Förbundet valde också styrelse för det kommande verksamhetsåret. 

Kongressen öppnades på lördagen av förbundsordförande Julia Ståhle, som i sitt tal lyfte fram att Svensk Ungdom har en otroligt viktig uppgift i att fortsätta våga utmana moderpartiet SFP. 

Under kongressen framfördes hälsningar av SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson, Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz, Europaparlamentariker Nils Torvalds, och SU:s takorganisationer och vänorganisationer, bland annat LYMEC, politiska ungdomsförbunden i Finland och internationella organisationer som Liberala Ungdomsförbundet i Sverige. 

Efter hälsningarna följde den allmänpolitiska debatten. Delegaterna lyfte fram bland annat de pågående regeringsförhandlingarna, resurserna inom vården samt utbildning. 

“Det är problematiskt att SFP deltar i regeringsförhandlingarna, men när vi trots det är med så har SFP en viktig roll som regeringsförhandlingarnas samvete”, lyfte en delegat fram. 

Även vården och utbildningen inom landet diskuterades. 

“Det måste ske en attitydförändring till vårdbranschen, på hur vi ser på ett av de mest nödvändiga och viktiga yrkesgrupperna i samhället”, lyfte en delegat upp. “Personalbrist kostar samhället mer än att höja vårdarlönerna” sade en annan. 

“…SFP måste kämpa för resurser, finansiering och på riksnivå åtgärda vårt utbud på svenskspråkiga lärare. Närskolor ska vara en sista försvarslinje, något som inte ges upp enkelt“, lyfte en delegat om den svenskspråkiga utbildningen i landet.

Kongressen behandlade 40 motioner och röstade igenom bland annat motioner om att  grundlagstrygga aborträtten i Finland, att tillåta nätförsäljning av alkohol inom EU och att SFP:s presidentkandidat ska komma från SU. 

Förbundskongressen godkände även det högskolepolitiska programmet och skattepolitiska programmet.

Till förbundets ordförande valdes Julia Ståhle (Esbo). Till vice ordförande valdes Anton Broända (Kronoby) och Emilie Jäntti (Raseborg). 

Till förbundsstyrelsen valdes: Dan Cederlöf (Helsingfors), Veronica Helanen (Uleåborg), Simon Hellbom (Vasa), Julie Wallin (Pargas), Anton Åkerman (Närpes).

För mer information: 

Julia Ståhle

0442831617