Regeringssonderare Petteri Orpo har i dag bjudit in Sannfinländarna, Kristdemokraterna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna till regeringsförhandlingar. Svensk Ungdoms förbundsordförande Julia Ståhle har redan tidigare varit tydlig med att ett regeringssamarbete mellan SFP och Sannfinländarna inte är önskvärt och kräver nu att partiet håller starkt på sin egen linje i förhandlingarna.

– Frågorna om arbetskraftsinvandring och humanitär invandring ser ut att bli knäckfrågor. Vi ser inte att det är möjligt med SFP och Sannfinländarna i samma regering utan att någon måste ge avkall på sina krav och vi vill naturligtvis inte att SFP ger upp våra värderingar om människosyn, säger Ståhle.

SFP:s unika position i förhandlingarna betyder också att partiet har möjlighet att se till att den egna politiken kommer fram i ett möjligt regeringsprogram.

– SFP måste våga lämna förhandlingarna då det behövs. Partiet har ett ansvar att hålla sina vallöften om att inte sitta i en regering som gör sannfinländsk politik. Nu är det upp till bevis, avslutar Ståhle.