Den sjunkande nivån på fysisk hälsa  är ett omdiskuterat ämne i Finland och det rapporteras kontinuerligt att vi rör på oss för lite. I en studie som THL publicerade i våras framkommer det att många högskolestuderande i genomsnitt sitter 12  timmar om dagen under vardagar. Om den här trenden fortsätter kommer det på sikt skapa en stor belastning på sjukvården. För att undvika detta vill Svensk Ungdom se en satsning på avgiftsfria motionsmöjligheter för studerande.

– I en allt mer digitaliserad värld där mångas studiedagar går åt till att sitta framför en dator bör vi kunna erbjuda tillgängliga motionsmöjligheter för att sporra studerande, både på andra och tredje stadiet, till att röra på sig mera, säger Veronica Helanen, förbundsstyrelsemedlem i SU.

I samband med att priserna ökar och att studiestödet och bostadsbidraget reformeras  tvingas dessutom studerande prioritera om sin ekonomi och förändra sina levnadsvanor för att klara sig ekonomiskt. För många kan detta innebära en bortprioritering av fasta kostnader såsom gymkort. 

– Med tanke på studerandes tuffa ekonomiska läge och det faktum att ungas försämrade välmående ständigt är på tapeten, bör det kunna erbjudas avgiftsfria motionsmöjligheter under studiedagen för att främja studerandes fysiska och psykiska välmående, säger Alexandra Wegelius, ordförande för Svensk Ungdoms högskolepolitiska utskott Liberala studerande LSK.